Predstavljena plastika koja imitira kožu

Naučnici su uspeli da stvore plastiku nalik koži koja „krvari“ kada se ogrebe ili iseče, nakon čega ima sposobnost da se zaceli.

Život

Izvor: B92

Utorak, 27.03.2012.

12:54

Default images

Novi materijal mogao bi da bude osnova za veliki broj proizvoda poput mobilnih telefona, laptopova i automobila.

Kada se iseče, plastika menja svoju boju u crvenu duž linije štete, imitirjaući iste procese koji se dešavaju sa kožom kada je posečena.

Materijal reaguje u kontaktu sa običnim svetlom, ili sa promenama temperature, popravljajući slomljene molekularne „mostove“ kako bi se sam izlečio.

Vođa istraživanja, profesor Marek Urban sa Univerziteta Južnog Misisipija izjavio je: „Majka priroda podarila nam je širok spektar bioloških sistema sa sposobnošću da se sami poprave. Naša nova plastika pokušava da imitira prirodu davanjem crvenog signala kada je oštećena i popravljanjem nakon toga“.

Materijal bi takođe svoju primenu mogao da pronađe u avio industriji gde bi davao jasan signal da postoji problem sa određenim delom, a potom bi uz snop intenzivnog svetla mogao taj isti deo da „izleči“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: