Ajnštajn je bio u pravu, CERN nije

Albert Ajnštajn je izgleda bio u pravu sa svojom teorijom relativiteta, dok su naučnici iz Evropskog centra za nuklearna istraživanja (CERN) napravili grešku, tvrdeći da su subatomske čestice brže od svetlosti.

Izvor: Tanjug
CERN-ov akcelerator čestica
CERN-ov akcelerator čestica

Rezultati CERN-ovog istraživanja "Opera", koji su krajem septembra potresli naučni svet pokazavši da su neutrino čestice brže od svetlosti, ispostavili su se netačnim zbog loše konekcije.

"Loša konekcija između sistema za globalno pozicioniranje GPS i računara je kao posledicu imala grešku", objavio je američki časopis "Sajens" na svom veb sajtu.

Nova istraživanja će, ipak, biti neophodna da bi se potvrdila teorija da je loša konekcija između GPS sistema i elektronske kartice u računaru uticala na rezultat merenja, zaključeno je u članku objavljenom u "Sajensu".

Naučnici sada planiraju da ponovo izmere brzinu neutrina čim Veliki Hadronski sudarač krene sa radom u martu.

Saznajte više o Božijoj čestici i eksperimentima koji se odvijaju u CERN-u

Vesti

"Bikini: atomska bomba"

Prvog dana jula 1946. godine, Amerikanci su izveli prvu u seriji nuklearnih proba na atolu u Južnom Pacifiku. Četiri dana kasnije, Francuz Luj Rear predstavio je u Parizu kupaći kostim za koji se nadao da će biti isto toliko "eksplozivan" i koji je nazvao Bikini, po pomenutom atolu.

Vesti petak 3.07. 18:47 Komentara: 4

Humani vlasnik pekare iz Uba

Humani ljudi su svuda oko nas, i mi sami smo više puta učinili dobro delo jer smo želeli, ako ništa više, da izazovemo osmeh na nečijem licu. U nevolji, kada je drugima potrebna naša pomoć dovoljno je da neko od nas pokrene taj lanac i inspiriše druge da i oni daju svoj doprinos. Upravo to radi humani vlasnik pekare iz Uba.

Vesti petak 3.07. 15:14 Komentara: 7
strana 1 od 2286 idi na stranu