Ajnštajn je bio u pravu, CERN nije

Albert Ajnštajn je izgleda bio u pravu sa svojom teorijom relativiteta, dok su naučnici iz Evropskog centra za nuklearna istraživanja (CERN) napravili grešku, tvrdeći da su subatomske čestice brže od svetlosti.

Izvor: Tanjug
CERN-ov akcelerator čestica
CERN-ov akcelerator čestica

Rezultati CERN-ovog istraživanja "Opera", koji su krajem septembra potresli naučni svet pokazavši da su neutrino čestice brže od svetlosti, ispostavili su se netačnim zbog loše konekcije.

"Loša konekcija između sistema za globalno pozicioniranje GPS i računara je kao posledicu imala grešku", objavio je američki časopis "Sajens" na svom veb sajtu.

Nova istraživanja će, ipak, biti neophodna da bi se potvrdila teorija da je loša konekcija između GPS sistema i elektronske kartice u računaru uticala na rezultat merenja, zaključeno je u članku objavljenom u "Sajensu".

Naučnici sada planiraju da ponovo izmere brzinu neutrina čim Veliki Hadronski sudarač krene sa radom u martu.

Saznajte više o Božijoj čestici i eksperimentima koji se odvijaju u CERN-u

Vesti

Kad njegov pogled odluta u tuđi dekolte...

Šta ako vas muškarac drži za ruku, a merka drugu ženu. Takvo ponašanje je uvredljivo za mnoge pripadnice lepšeg pola. Neki naučnici tvrde da je odmeravanje instinktivna reakcija, zbog testosterona koji utiče na njihov mozak

Vesti ponedeljak 5.10. 20:10 Komentara: 13

Serija “Urgentni centar” na TV B92

Od ponedeljka 5. oktobra svakog radnog dana u 19.05 gledaoci TV B92 imaće priliku da pogledaju 16 epizoda serije "Urgentni centar", adaptacije američke serije “ER” u režiji Dejana Zečevića I Stevana Filipovića

Vesti ponedeljak 5.10. 18:45 Komentara: 1
strana 1 od 2436 idi na stranu