Sve prognoze o smaku sveta

Mnogi koji veruju da će smak sveta da se dogodi 21. decembra 2012. iznose različite hipoteze o tome šta sve može "presuditi" našoj planeti. Naravno, nijedna od njih nema nikakvo uporište u nauci.

Život

Izvor: B92

Utorak, 03.01.2012.

15:30

Default images

Astronomi veruju da nema mesta nikakvoj panici i da nas na 21. decembar 2012. ne čeka ništa više od zimskog solsticija, najduže noći u godini.

Međutim, oni koji vide nešto više u kraju ciklusa majanskog kalendara imaju drugačije viđenje tog datuma i u tome nisu usamljeni. Predstavljamo vam nekoliko hipoteza o "Armagedonu" 2012.

Planeta Nibiru

Jedan od strahova je da će se planeta pod nazivom Nibiru, ili "Planeta X", navodno sudariti sa Zemljom. Samoproglašeni ekspert za Nibiru Nensi Lider, koja smatra da je u kontaktu sa vanzemaljcima iz Zete Retikuli, prvo je rekla da će Nibiru izazvati katastrofu u maju 2003. a onda taj datum promenila u 21. decembar 2012.

Međutim, nema nikakvih dokaza da je Nibiru stvarna. Šta više, da nam se ona približava, već bi bila zapažena golim okom.

Raspored zvezda

Takođe, mnogi se brinu da planete i zvezde mogu ući u takav raspored koji će potpuno transformisati Zemlju. Na primer, neke hipoteze naglašavaju da će sa zemaljske tačke gledišta sunce preći ispred ravni naše galaksije 21. decembra 2012.

Međutim, Sunce je od ravni galaksije udaljeno 67 svetlosnih godina i kada zaista pređe na drugu stranu (za šta mu treba nekoliko miliona godina), ništa posebno se neće dogoditi, tvrde astronomi.

Neki takođe tvrde da gravitaciona polja drugih planeta mogu nekako uticati na Zemlju. Ipak, nema poravnanja planeta na 21. decembar ove godine, a i ako ga bude, to neće izazvati nikakve probleme.

Naime, jedina nebeska tela koja utiču na gravitaciju Zemlje su Mesec i Sunce.

Solarne oluje

NASA Goddard Photo and Video / Flickr.com
Solarne oluje ili emitovanje energetskih čestica Sunca obično se dešava na svakih 11 godina. Kada se te čestice sudare sa Zemljom, one mogu pokrenuti polarnu svetlost, oštetiti satelite i strujnu mrežu, ali ne mogu izazvati nikakvu trajnu štetu.

Neki međutim smatraju da će Zemlju udariti "super solarna oluja" kakva je pogodila planetu 1859. Iako tada ona nije ostavila ozbiljnije posledice, mnogi smatraju da će danas, kada je svet zavisan od elektronike, moći da napravi mnogo veću štetu.

Ipak, nema dokaza da će se takva super oluja dogoditi 21. decembra.

Promena polova

Postoje upozorenja da će se u 2012. promeniti polovi Zemlje ili geografski, što bi značilo promenu ose rotacije, ili magnetni. Međutim, nema razloga za strah od takvih događaja, smatraju naučnici, jer Mesec stabilizuje spin naše planete.

Iako postoji mogućnost da se promene magnetni polovi, to je izvodljivo samo u periodu od 500 hiljada godina, nikako trenutno.

Kosmički udari

Zemlja je oduvek podložna udarima kometa i asteroida, ali džinovski udari su izuzetno retki – poslednji se dogodio pre 65 miliona godina i okončao tada eru dinosaurusa.

Ipak, astronomi redovno nadgledaju nebo zbog eventualnih bliskih objekata. Ne postoje nebeska tela koja bi u 2012. mogla ugroziti Zemlju. Međutim, uprkos čvrstim naučnim dokazima, teoretičari Sudnjeg dana i dalje stoje iza svojih tvrdnji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: