Poljska: Testovi za otkrivanje homofobije

Poljska policija odlucila je da protera iz svojih redova homofobiju, ksenofobiju i rasizam, pa je pored psiholoških testova uvela i poseban test tolerancije i empatije koji treba da garantuje da policijsku uniformu neće oblačiti homofobi i oni koji mrze strance ili etničke manjine.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.10.2011.

14:40

Default images

Kandidati za posao u policiji od sada moraju da odgovore i na 60 pitanja u specijalnom testu koji pomaže psiholozima da procene koliko su tolerantni, a koliko u njima ima predrasuda, recimo prema homoseksualcima.

U izradi testa su učestvovali i opunomoćenici za ljudska prava iz regionalnih policijskih komandi u vojvodstvima, a oni su ga u stvari i predložili Glavnoj komandi poljske policije.

"Do sada smo proverali kako će se kandidati snaći u raznim situacijama ili šta ih je motivisalo da potraže posao u policiji, ali nikada nismo ispitivali kakve stavove imaju prema drugim ljudima. A vrlo je važno kako će se policajac ponašati prema drugom čoveku", kazao je novinarima jedan od opunomoćenika za ljudska prava poljske policije Dzerard Bah.

Testiranje tolerancije poljskih policajaca nema nikako za cilj da menja njihova privatna uverenja.

"To da li policajac voli ili ne voli gejeve ili Rome, to je apsolutno njegova privatna stvar. Ali na poslu to ne sme da ima nikakav značaj. Tražimo da budu profesionalci", kazao je Bah.

Poljska policija kao jedina u postkomunističkoj Evropi, bez obzira na lične stavove policajaca i preovlađujuće uverenje u prilično konzervativnom, religioznom poljskom društvu, ume veoma efikasno i profesionalno da obezbeđuje gej parade i marševe za toleranciju prema seksualnim manjinama koji se godinama održavaju u gradovima širom Poljske.

Dešavalo se, međutim, da bez obzira na kurseve kako treba da se ophode prema etničkim i seksualnim manjinama, poljski policajci u pojedinačnim intervencijama pripadnika manjine, posebno seksualne i Rome, diskriminišu.

Foto: Keerati / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: