Rusi prave kolonije na Mesecu?

Možda su prvi ljudi koji su prošetali površinom Meseca bili Amerikanci, ali će se, po svemu sudeći, Rusi na njemu prvi nastaniti.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 20.10.2011.

15:30

Default images

Otkriće vulkanskih tunela na mesecu moglo bi da ponudi prirodno sklonište za prvu lunarnu koloniju.

Istraživači odavno sumnjaju da je trusna Mesečeva prošlost ostavila u amanet svojevrsne hodnike od ohlađene lave, a slike iz 2008. koje je poslao japanski svemirski brod "Kaguja" pokazale su misteriozne prolaze za podzemlje.

“Novo otkriće koje ukazuje da je Mesec prilično porozan nas značajno približava osnivanju baze na Zemljinom satelitu”, smatra ruski astronaut veteran Sergej Krikaliov.

“Ako se ispostavi da mesec ima dovoljno pećina koje bi mogle pružiti zaštitu od radijacije i udara meteora, mogao bi biti mnogo zanimljivija destinacija nego što se ranije mislilo”, objašnjava on.

Slike sa Kaguje (SELENE) prikazuju formacije slične bunkerima zbog kojih, ako su dovoljno duboke, ne bi bilo potrebe da se kopa tamošnje tlo i grade zidovi i tavanice. Prve takve kolonije na Mesecu mogle bi biti sagrađene do 2030.

Sve su prilike da će se do tada mnoge zemlje utrkivati za tu poziciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: