Francuska zabranjuje engleske reči

Francuska akademija, kao čuvar jezika, svoju ulogu shvata izuzetno ozbiljno i već decenijama se bori protiv određenih engleskih reči koje svoje mesto polako pronalaze i u francuskom jeziku.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 13.10.2011.

12:07

Default images

Francuska akademija, koja želi da se određene reči izrazi preuzeti iz engleskog jezika zamene čistijim, francuskim alternativama, sada je preuzela radikalnije korake i želi da se određene reči u potpunosti izbace iz upotrebe.

Na sajtu akademije uvedena je nova kategorija „Dire, ne pas dire” (Kaži, nemoj da kažeš” u kojoj se za sada nalaze svega dve reči engleskog jezika, ali ovo telo najavljuje dodavanje novih anglicizama tokom narednih meseci.

Francusku akademiju osnovao je cardinal Rišelje 1635. i nju čini 40 članova nazvanih “besmrtni” pošto se oni na tu poziciju biraju doživotno. Ovo telo takođe izdaje i zvaničan rečnik.

Francusko zakonodavstvo takođe je stalo u odbranu nacionalnog jezika kada je 1994. godine donelo Tubonov zakon koji zabranjuje korišćenje bilo kog drugogo jezika sem francuskog u zvaničnim publikacijama, na radnom mestu, u reklamama i ugovorima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: