Dodeljeni Nobeli za suluda otkrića

Tradicionalne Ig Nobel nagrade dodeljene su i ove godine na Univerzitetu Harvard kako bi se odala počast brojnim naučnim otkrićima koja i nisu uvek u dodiru sa realnošću i stvarnim potrebama čovečanstva.

Život

Izvor: B92

Petak, 30.09.2011.

11:26

Default images

Ig Nobela za fiziologiju dobili su Ana Vilkinson, Natali Sebanz, Isabela Mandl i Ludvig Huber za njihovu studiju „Nema dokaza o zaraznom zevanju među crvenonogim kornjačama“.

Nagrada za hemiju otišla je Makoto Imai, Naoki Uršihati, Hideaki Goto, Koičiro Mizoguči i Junići Murakami za njihov vasabi alarm.

U sveri medicine nagrađeni su Metju Luis, Piter Šnajder, Robert Feldman, Robert Pjotrzak, Dejvid Darbi i Pol Maruf za njihovo istraživanje o tome kakav uticaj na čoveka ima suzdržavanje od mokrenja.

Kada je psihologija u pitanju Ig Nobela dobio je Karl Halvor Tejgen za njegov pokušaj da pronikne u surž razloga koji tera ljude da uzdišu.

Deril Gvini Dejvid Rentz nagrađeni su za otkriće da pojedine vrste buba pokušavaju da se pare sa određenim australijskim flašama piva.

Ig Nobel za fiziku primilu su Filip Perin, Ciril Perot, Dominik Devitern, Bruno Ragaru i Herman Kingma zbog pokušaja da otkriju zašto bacači diska osećaju vrtoglavicu a bacači kugle ne.

Džon Peri sa Univerziteta Stanford dobio je nagradu za književnost za "Teoriju strukturisanog odugovlačenja" koja se bavi tehnikom stalnog rada na "nekom važnom poslu" kako bi se izbegao još važniji posao.

Autoras Zukoras dobio je prestižnu Ig Nobel nagradu za mir zbog rešavanja problema nepropisno parkiranih automobila – gaženjem istih oklopnim vozilom.

Nagrada za matematiku posvećena je svim osobama u ljudskoj istoriji koje su predviđale kraj sveta jer nam je to pomoglo da budemo izuzetno pažljivi prilikom iznošenja matematičkih hipoteza i proračuna.

Nagrađeni su:

- Doroti Martin koja je predvidela da će kraj sveta biti 1954.

- Pat Robertson koji je prevideo kraj čovečanstva za 1982.

- Elizabet Kler Profet koja je označila 1990. kao kobnu za sve ljude

- Li Jang Rim koji je prorekao smak sveta za 1992.

- Kredonija Mverinde koja je najavila smak sveta za 1999.

- Harold Kamping koji je predvideo kraj sveta za 1994. pa pomerio na 2011.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: