Naučnici otkrili ogroman dijamant u svemiru

Australijski astronomi uočili su veoma neobičnu planetu koja izgleda kao da je sačinjena od dijamanata. Novo nebesko telo, koje kruži oko male zvezde u našem galaktičkom susedstvu, daleko je gušće od bilo koje dosad poznate planete i sastoji se uglavnom od ugljenika, navodi Rojters.

Život

Izvor: B92

Petak, 26.08.2011.

16:50

Default images

Naučnici pretpostavljaju da je, zbog svoje velike gustine, ugljenik u obliku kristala, što bi značilo da je veliki deo ovog neobičnog sveta sačinjen od dijamanata.

Astronomi veruju da je planeta, koja je udaljena 4.000 svetlosnih godina od Zemlje, ostatak nekadašnje masivne zvezde koja je ostala bez spoljnih slojeva i postala pulsar - mala, neutronska zvezda prečnika od svega 20 kilometara sa izuzetno brzom rotacijom od nekoliko stotina puta u sekundi koja emituje snopove radijacije.

Merenja su pokazala da planeta, koja obidje krug oko svoje zvezde za dva sata i 10 minuta, ima nešto veću masu od Jupitera, ali je 20 puta gušća.

Osim ugljenika, na planeti ima i kiseonika, ali uglavnom samo na površini. Pravi izgled ove egzotične planete, medjutim, predstavlja misteriju za naučnike kojima zasad ostaje samo da o tome spekulišu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: