Protiv crkve cediljkom za makarone

Bečlija Niko Alm, koji je dospeo u žižu interesovanja svetskih medija, zbog svoje fotografije sa cediljkom za makarone na glavi za novu austrijsku vozačku dozvolu, ovom akcijom vodi borbu protiv privilegija crkve u Austriji.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 14.07.2011.

11:54

Default images

“Čitava akcija nije samo šala”, rekao je on danas na konferenciji za štampu dodajući da je glavni cilj borba protiv privilegija crkvi u Austriji kroz razne izuzetke za pripadnike verskih zajednica.

Alm, koji je ujedno i portparol inicijative protiv privilegija crkvi, je, kako je objasnio, došao na ideju da se slika sa cediljkom na glavi, na osnovu letka ministra saobraćaja iz 2008, u kojem stoji da su zabranjene sve vrste kapa na fotografijama za dozvole, izuzev za pripadnike verskih zajednica, kojima je to versko obeležje.

Kako bi protestovao protiv ove privilegije Alm je odlučio da se prikaže kao pristalica satirične vere “Pastafarianizam”, i podneo je zahtev za izdavanje nove dozvole sa fotografijom sa cediljkom na glavi.

Vlasti su najpre odbile fotografiju, i potom su Alma poslale kod lekara, kako bi utvrdio da je psihički sposoban za upravljanje automobilom.

“Ja sam najverovatnije jedan od retkih Austrijanaca koji ima potvrdu da je psihički dzrav”, rekao je on. Preduzetnik iz Beča postavio je pitanje da li će se, na primer, kardinal Kristof Šenborn, opatice ili muslimanke, takođe, slati kod lekara, ako se budu slikale sa verskom kapom na glavi.

Nakon što je dobio potvrdu od lekara da je psihički zdrav vlasti zadužene za izdavanje vozačkih dozvola su mu uputile poziv, kojem se nije odazvao.

Alm, inače, nikada od vlasti nije dobio obaveštenje da mu je odobrena vozačka dozvola sa predatom slikom. On je slučajno saznao da mu je dozvola završena još aprila 2009.

“Očigledno su vlasti bile mišljenja da ja imam obavezu sam da dođem i pitam za dokument”, rekao je Alm. On je objasnio da je slučajno od “prijatelja jednog daljeg poznanika” čuo da mu je dokument već odavno izdat, i na osnovu toga je, posle tri godine, ove nedelje odlučio da ode i podigne dozvolu.

Na ogromno interesovanje medija iz čitavog sveta Alm nije računao. Naime, već danima mediji iz čitavog sveta pokušavaju da ugovore intervju sa Bečlijom koji se inatio austrijskim vlastima.

Takođe i na društvenim mrežama nastala je prava histerija, pa su mnogi korisnici promenili svoje slike na profilu, postavljajući fotografije sa cediljkom na glavi.

Inače, Alm ističe da je ateista i da se stalno zalaže za podelu crkve i države, što je glavna pozadina čitave akcije.

“Nalazimo se u 21. veku i ne može se očekivati da Republika Austrije stalno savija kičmu pred crkvom. Želimo da verska pripadnost bude privatna stvar”, poručio je Alm ukazujući da i dalje postoje izuzeci za pripadnike verskih zajednica koje država odobrava.

Protiv sličnih privilegija Alm namerava da nastavi borbu, između ostalog i pozivom građanima se se izjasne o tom pitanju, zašta trenutno skuplja potpise. On je uveren da će za pokretanje izjašnjavanja građana prikupiti potrebnih 8.000 potpisa.

Takođe će se, kako je najavio, zalagati za priznavanje “Pastafarianizma” za priznatu veru u Austriji. Ova vera je osnovana 2005, a njeni sledbenici navodno veruju u “letećeg špageti monstruma”.

Alm želi da ova šaljiva vera bude registrovana kao regularna verska zajednica, koja bi imala pravo da ima svoja obdaništa, fakultete, groblja i pravne privilegije.

“Ko bude rekao i jednu ružnu reč o nama mogao bi biti krivično gonjen”, šaljivo je objasnio svoje ciljeve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: