Naučnici pronašli Atlantidu?

Naučnici smatraju da su na dnu Severno Atlanskog okeana pronašli davno izgubljeni mitski grad Atlantidu.

Život

Izvor: B92

Utorak, 12.07.2011.

12:05

Default images

Istraživači su pronašli 56 miliona godina star predeo za koji smatraju da je izgubljeni grad Atlantida nakon što su analizirali podatke prikupljene za naftne kompanije uz pomoć ultra zvuka visoke preciznosti.

Predeo pronađen na dubini od preko 1.5 kilometara nalazi se blizu Šetlandskih ostrva i njegova topografija otkriva da su na njemu nekada postojale planine i osam velikih reka.

Pre potapanja Atlantida se nalazio skoro 400 metara iznad nivoa mora i najverovatnije je bio povezan sa današnjom Škotskom i prostirao se skoro do Norveške, smatraju naučnici.

„Snimci nam prikazuju predeo koji izgleda kao deo normalne zemlje na bilo kojoj mapi sveta. Izgleda kao da gledamo drevni fosil koji je sačuvan na morskom dnu“, izjavila je jedan od istraživača Niki Vajt sa Univerziteta Kembridž.

Naučnici su koristili tehnologiju ultra zvuka najnovije generacije kako bi uz pomoć visokokompresovanog vazduha poslali zvuk do samog morskog dna. Svaki put kada bi zvuk naišao na neravninu on bi vratio natrag eho ka mikrofonu koji je bio postavljen u vodi i tako stvarajući prikaz onoga što se nalazilo na dnu uz pomoć 3d tehnologije.

Naučnici su takođe pronašli i male fosile koji ukazuju na to da se ovaj prede nekada nalazio blizu mora.

Detaljniji rezultati istraživanja objavljeni su u magazinu „Nature Geoscience“.

Foto: coscurro, www.sxc.hu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: