Kakav oblik lica imaju neverni muškarci?

Ako želite da znate da li možete da verujete muškarcu, pogledajte dobro u njegovo lice.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 07.07.2011.

15:37

Default images

Muškarci sa širim licem skloniji su varanju, dok su oni sa užim, iskreniji i otvoreniji – kažu istraživači.

Kao primere muškarca kojima možete verovati, istraživači su izabrali Dejvida Tenana i Hjua Lorija, a predstavnici ženskaroša su Džek Nikolson i Vejn Runi.

Viktorijansko uverenje je da se karakteristike neke osobe vide u obliku njene glave, a naučnici kažu da su ovi nalazi bazirani na dva naučna eksperimenta.

“Muškarci sa širim licima se osećaju moćnije, a osećaj moći vodi ka manje etičkom ponašanju, koje uključuje laganje i varanje,“ kaže autor studije dr Majkl Haselhan.

Većina naučnika odbacuje ideju da fizički izgled otkriva poštenje neke osobe. Da je to tačno, ljudi sa širokim licem i usko postavljenim očima imali bi velike poteškoće da nađu partnere i dobiju potomstvo.

Istraživači su sproveli 2 eksperimenta: u prvom su zamolili 192 studenta da odigraju jednu ulogu. Podelili su se u parove, jedan je bio prodavac kuće koji je pristao na prodaju samo ako kuća ostane neizmenjena, a drugi je bio kupac koji je od kuće želeo da napravi hotel.

Tokom igre, par je pregovarao putem e-mejla dok dogovor nije postignut. Muškarci sa širim licima su lagali o svojim pravim namerama više od onih sa užim.

Ipak, širina lice kod dama ne utiče na njihovo ponašanje, kažu istraživači. U drugom eksperimentu 103 studenta dobila su priliku da učestvuju u lutriji za nagradu od 50 dolara.

Rečeno im je da mogu da pokušaju više od jednom, ali da broj pokušaja zavisi od bacanja dve kockice. Igrali su i unosili rezultate u kompjuter bez nadzora. Muškarci sa širim licima tvrdili su da su dobili veći broj na kockicama, od muškaraca sa užim licima. Upitnik koji su ispitanici popunjavali pre eksperimenata pokazao je da se muškarci koji imaju šira lica osećaju moćnije.

Foto: graur codrin / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: