Pronađen materijal koji menja svojstva

Naučni istraživači Jerg Vajsmiler sa Tehničkog univerziteta u Hamburgu i Hai-Jun Jin iz Instituta za istraživanje metala u Šenjangu pronašli su nanomaterijal koji menja svoju čvrstinu na dodir.

Život

Izvor: B92

Utorak, 21.06.2011.

12:21

Default images

Zahvaljujući njihovim istraživačkim pronalascima mogli bi, na primer, da se naprave budući inteligentni materijali sa sposobnošću samolečenja, koji bi samostalno ispravljali nedostatke.

Materijal koji menja svoju čvrstinu, bukvalno na dodir, može da se promeni za nekoliko sekundi promenom elektronske strukture materijala, objavljeno je na sajtu "Građevinarstvo.rs".

Na taj način čvrsta i oštra materija, na primer, može postati meka i savitljiva, a ono što čini taj pronalazak revolucionarnim jeste to što transformacija može biti kontrolisana električnim signalima.

Da bi proizveli ovaj inovativni materijal naučnici su upotrebili jednostavan proces za poredenje - koroziju.

Metali, uglavnom plemeniti kao što su zlato ili platina, stavljeni su u rastvor kiseline i kao posledica pokrenutog korozionog procesa, kanali i rupe su napravljeni u materijalu.

Nastajući nanostrukturni materijal je tako prožet mrežom kanala pora.

Pore su impregnirane tečnošću koja provodi, na primer, jednostavnim fiziološkim rastvorom ili rastvorenom kiselinom, i pravi hibridni materijal od metala i tečnosti.

To je neobičan spoj, jedinjenje, metala i vode koje kada se aktivira električnim signalom omogućava svojstvima materijala da se menjaju pritiskom prsta.

Pošto su joni rastvoreni u vodi površina materijala može da se menja električki.

Pronalzak može da se primeni u mnogo čemu i predstavlja "proboj u nauci o materijalima“.

"Po prvi put smo uspeli da proizvedemo materijal koji, dok je u upotrebi, može da se prebacuje napred i nazad između različitih stanja - čvrstog i krtog i mekog i savitljivog. Još uvek smo na osnovnom stadijumu istraživanja, ali naše otkriće može dovesti do značajnog napretka u razvoju tzv. pametnih materijala", izjavio je Vajsmiler.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: