Plastične kese odlaze u istoriju

Ako je suditi po rečima evropskog komesara za životnu sredinu Janeza Potočnika plastičnim kesama je najverovatnije odzvonilo.

Život

Izvor: B92

Utorak, 24.05.2011.

12:29

Default images

"Preispitujemo sve mogućnosti, pa čak i zabranu upotrebe u EU", izjavio je Potočnik, čije reči prenosi "Dojče vele".

Statistika pokazuje da stanovnik EU svake godine upotrebi prosečno oko 500 kesa, od kojih većinu samo jednom.

Svakodnevno nas u supermarketima na kasama prodavačice pitaju da li želimo plastičnu kesu. Vrlo često nas ni ne pitaju nego nam kupljene stvari pakuju u istu tu kesu. Kese često završavaju u đubretu, ali i u prirodi gde njihovo razgrađivanje traje stotinama godina. Upravo to bi Potočnik hteo da spreči. I u želji da to ostvari spreman je da uvede zabranu prodaje plastičnih kesa u EU, konstatuje "Dojče vele".

Prema navodima Zavoda za zaštitu životne sredine 25 odsto svih država na svetu zabranilo je upotrebu ovih kesa ili povećalo njihove cene.U Belgiji i Irskoj su kese oporezovane ili se naplaćuju. Na taj način želi se smanjiti zagađivanje prirode.

U Sredozemnom moru pluta oko 250 milijardi plastičnih otpadaka čija ukupna masa iznosi 500 tona. Velika opasnost preti od malih plastičnih otpadaka kaže Heribert Vefers referent u Zavodu za zaštitu životne sredine. „Ne radi se samo o ogromnim plutajućim površinama smeća nego, pre svega, o malim plastičnim otpacima, koji nam prave probleme jer ih u pojedinim delovima ima više od planktona. To znači da ih ribe gutaju i u sebi imaju više plastike nego planktona. Postoji opasnost da morske stvorenja uginu od gladi sa punim stomacima.“

Plastika predstavlja veliku opasnost i za morske ptice koje mogu da se zapetljaju i uguše. Osim toga, proizvodnja plastičnih kesa troši dragocene resurse kaže Stefan Gabrijel Haufe iz Savezne agencije za zaštitu životne sredine: „Plastične kese se prave od nafte, dakle sirovog materijala, koji bi u jednom trenutku mogao da nestane. To znači da smanjenom upotrebom plastičnih kesa čuvamo te resurse.“

Sa 60 upotrebljenih kesa godišnje po glavi stanovnika, Nemci troše upola manje plastičnih kesa od Australijanaca. Pri tom, Nemačka ima veoma dobar sistem za reciklažu.

U svakom slučaju, zabrane su svrsishodne ako postoji odgovarajuća alternativa. Tako su u Italiji plastične kese zabranjene i zamenjene biorazgradivim kesama. Nemački stručnjaci nisu pristalice tih mera zato što te kese nisu zaista ekološke jer njihovo razgrađivanje takođe traje 100 godina.

Savezna agencija za zaštitu životne sredine u Nemačkoj protivi se zabrani upotrebe plastičnih kesa i predlaže da se apeluje na potrošače da plastične kese zamene sa platnenim torbama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: