Gde je sahranjen Bin Laden?

Najtraženiji terotista na svetu sahranjen je u severnom Arabijskom moru nekoliko časova nakon što je ubijen. Američki zvaničnici ističu da je sve urađeno u skladu sa islamskim običajima i tradicijom ali ima mnogih koji u to sumnjaju.

Život

Izvor: B92

Utorak, 03.05.2011.

14:02

Default images

Nakon što je Osama bin Laden ubijen u akciji američkih snaga u Pakistanu, viši zvaničnik američke administracije rekao je da će on biti sahranjen u skladu sa islamskim običajima i tradicijom.

Budući da običaji nalažu da se telo sahrani u roku od 24 časa od smrti a da je bilo skoro nemoguće za to vreme naći zemlju koja bi prihvatila posmrtne ostatke najtraženijeg teroriste na svetu, Amerikanci su odlučili da ga sahrane u severnom Arabijskom moru.

Zvaničnik američke administracije nije hteo da otkrije gde se to tačno desilo, pozivajući se na osetljivo nacionalno pitanje, ali je rekao da je čitava sahrana snimljena.
„Učinili smo sve da sahrana Bin Ladena bude u skladu sa islamskim običajima. Veoma smo ozbiljno to shvatili i sve je odrađeno na najprikladniji mogući način“, to je sve što je zvanično rečeno.

Ali mnogi se i dalje pitaju zašto je Osama bin Laden sahranjen baš u moru?

Osim nemogućnosti da pronađu zemlju koja bi prihvatila Osamine posmrtne ostatke, drugi razlog je i bojazan SAD da bi Bin Ladenov grob prerastao u mesto obožavanja i hodočašća za njegove sledbenike. Pojavile su se i glasine da su SAD zamolile Saudijsku Arabiju da preuzme telo (Bin Laden je tamo rođen), ali je ona, navodno, odbila.

Drugi zvaničnik SAD je rekao da su „pripreme za sahranjivanje u moru počele u 1.10h (7.10h po našem vremenu) i da su završene 50 minuta kasnije”.

Telo je okupano i obmotano u beli čaršav, stavljeno u vreću sa teretom a jedan oficir je pročitao unapred pripremljene verske citate koji su prevedeni na arapski.

I dok pristalice teorija zavere smatraju da je ovako brzopleto sahranjivanje povod da se posumnja da je reč o Bin Ladenu, brojni islamski sveštenici smatraju da se radi o namernoj uvredi islamskih običaja i vere.

Naime, SAD nisu uvek poštovale pravilo 24 časa kad je reč o muslimanskim sahranama. 2003. tela sinova Sadama Huseina su bila balzamovana i držana 11 dana pre nego što su sahranjena.

Islamska učenja kažu da su sahrane poput Bin Ladenove dozvoljene ako je osoba preminula tokom prekomorskog putovanja i ako je previše daleko od kopna. Ali Bin Laden je umro na kopnu i trebalo je da bude ukopan sa glavom okrenutom ka Meki.

Radikalni propovednik Omar Bakri Mohamed kaže da su ovakvom sahranom Amerikanci hteli da ponize muslimane.

„Morske sahrane su dozvoljene za muslimane u vanrednim okolnostima. Ovo nije bila jedna od njih”, izjavio je najviši zvaničnik verskog prava u Dubaiju, veliki muftija Mohamed al-Kubaisi.

„Amerikanci mogu da kažu da su ga sahranili u moru, ali ne mogu da kažu da su to uradili u skladu sa islamom.

Ako ga porodica nije htela, alternativa je jednostavna – iskopate grob bilo gde, čak i na pustom ostrvu, izgovorite molitvu i to je to”.

Islamski naučnik Abdul Satar al-Džanabi, koji predaje u Bagdadu, dodaje: „Ono što su Amerikanci uradili je u islamu zabranjeno i može da isprovocira neke muslimane.

Neprihvatljivo je i ravno zločinu da bacite telo muslimana u more”.

Na drugoj strani, Mohamed Kuda, profesor islamskog prava na Univerzitetu Jordana, kaže da sahrana na moru nije zabranjena.

„I zemlja i voda pripadaju Gospodu koji je sposoban da zaštiti i vaskrsne mrtve kad dođe Sudnji dan”.

Predsednik Barak Obama i Bela kuća odlučiće veoma brzo da li će snimci ubijenog Bin Ladena i njegove sahrane biti dostupni za javnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: