Pronađena "Božja čestica"?

Naučnici koji rade na Velikom hadronskom kolajderu (Large Hadron Collider - LHC) su, prema zasad nepotvrđenim vestima, uspeli da pronađu tzv. Božju česticu.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.04.2011.

12:52

Default images

U internom izveštaju, koji je procurio u javnost, navodi se da je jedan od detektora kolajdera Evropskog centra za nuklearna istraživanja (CERN), nedaleko od Ženeve, zabeležio signale koji bi mogli da ukažu na Higsov bozon za kojim naučnici već dugo tragaju.

Jedan od glavnih naučnih ciljeva ovog eksperimenta je upravo dokazivanje postojanja Higsovog bozona, teoretske čestice za koju se veruje da je stvorila celokupni univerzum nakon Velikog praska.

Čestica predstavlja ključni deo Standardnog modela koji se koristi u fizici da bi se opisao način na koji se grade čestice i atomi. Fizičari veruju da pronalazak Higsovog bozona može da objasni zašto objekti imaju masu.

Glasine da su naučnici CERN-a pronašli dokaz o postojanju Higsovog bozona počele su da kruže nakon što je sadržaj jednog internog izveštaja postavljen na Internet, prenosi londonski Telegraf.

Naučnici su, međutim, odmah pozvali na oprez, jer dobijeni rezultati nisu valjano provereni i mogli bi, kao mnogo puta do sada, da budu samo "lažna uzbuna".

Prema izveštaju koji se pojavio na Internetu, u poslednjem eksperimentu u Velikom hardonskom kolajderu zabaleženi su signali koji su masom i ostalim karakteristikama jednaki predviđanjima Higsa.

Neki od aspekata signala, međutim, ne odgovaraju predviđanjima, pa je tako brzina njegovog stvaranja nekoliko puta veća od očekivane, što bi, s druge strane, moglo da znači da je pronađena čestica o kojoj čak ne postoje ni teorije.

Džejms Džilis (James Gillies), zvanični portparol CERN-a, potvrdio je autentičnost izveštaja koji je delo četvoro naučnika koji rade na eksperimentu ATLAS Vekog hadronskog kolajdera.

On je, međutim, naveo da je to samo jedan od stotine izveštaja koji naučnici stalno dostavljaju i da je njegova provera u početnoj fazi.

"Previše je rano reći da li tu uopšte ima nečeg. Na eksperimentu ATLAS radi 3.000 naučnika koji međusobno dele analitički rad", kazao je Džilis, navodeći da svaki izveštaj mora da prođe kroz nekoliko nivoa provere pre objavljivanja kao zvaničnog rezultata celokupnog naučnog tima. Ako vam je ovo interesantno, pročitajte:

"Mini prasak" u CERN-u

Novi super uređaj za eksperiment CERN

Posle naučnika i Srbija deo CERN-a

CERN detektovao prvi antimaterijski atom

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: