Da li "fraze za muvanje" uspevaju?

Korvin Senko i Vivijana Fife sa Univerziteta u Njujorku su sproveli istraživanje da bi uvideli kako žene reaguju na različite fraze prilikom upoznavanja i da bi otkrili zašto muškarci ponekad koriste „glupave“ fraze.

Život

Izvor: B92

Sreda, 02.03.2011.

15:37

Default images

Najviše su obraćali pažnju na to kakve fraze se koriste pri prvom kontaktu, odnosno u trenutku kada muškarci žele da priđu ženama (jer i dalje žene to ređe rade). Putem ankete su ispitali 70 studentkinja kako bi odreagovale na različite početne fraze u različitim situacijama.

Rezultati prethodnog istraživanja pokazali su da previše nasrtljive, nepristojne fraze retko „pale“. Međutim, tom istraživanju su falile neke metodološke odrednice koje su ispravljene u novijem eksperimentu. Među ispitanim frazama se nalaze i fraze slične „Mogu li da dobijem tvoju sliku da pokažem Deda Mrazu šta želim za Božić?“

Žene su ovakve fraze ocenile kao smešne ali i kao vrlo duhovite, iako bi retko poželele nešto više od ovakvog muškarca koga ne smatraju naročito intelignetnim i podobnim.

„Ženama su inteligencija i podobnost partnera mnoge bitnije od toga da li su duhoviti ili zabavni“, kažu naučnici. Humor ne znači nisku inteligenciju ali konzervativan humor svakako znači.

Još su dve vrste fraza ispitivane, jedna je direktna kao što je „Video sam te i morao sam da priđem da te upoznam. Kako se zoveš?“ Druga je ona bezopasna, skoro romantična gde je odbijanje podnošljivije „Izgledaš mi poznato, da nismo išli u školu zajedno?“

Žene koje traže dugu vezu se gnušaju nasrtljivih i nevaspitanih pitanja i nikada ne bi pristale da sa takvim muškarcem stupe u vezu. Ali ako traže nešto na kratke staze, rečenica kojom bi muškarac pokušao da ostvari kontakt i nema veliku ulogu. Za ovu vrstu kratkog odnosa njegov izgled i privlačnost su presudni kod većine žena.

Direktna pitanja i rečenice su imale najbolju ocenu kod ispitanica ali se sam ishod nije statistički previše razlikovao od od onog koji su imali bezopasni komentari.

Rezultati istraživanje su dokazali da žene u budućem partneru, ako žele vezu, traže kvalitete kojima bi se ponosio dobar tata, a one koje nisu za udaju traže oznake dobrog zdravlja. „Ako se bira između privlačnosti i zdravlja, zdravlje bi odnelo pobedu“, kažu naučnici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: