Koliko košta seks?

Američki su psiholozi pitali preko 1.000 žena – neprofesionalki - jesu li ikada tražile ili očekivale kakva materijalna dobra u zamenu za seks sa svojim partnerima (ili nekim drugim muškarcem, koji im nije u tom trenutku bio partner).

Život

Izvor: B92

Subota, 26.03.2011.

12:08

Default images

Njihovi bi vas odgovori iznenadili. Dakle, radi se o običnim ženama - neke su studentkinje, neke su domaćice, neke su zaposlene, neke su stručnjaci visokog profila: zajedničko im je samo to što im je za potrebe ovog istraživanja omogućena potpuna anonimnost, što je osiguralo da iskreno odgovoraju na ovo pitanje.

Otprilike 10 odsto žena u uzorku je izjavilo da su barem jednom očekivale nešto materijalno zauzvrat od osobe s kojom su imale seks. Od toga se u 18 odsto slučajeva radilo o trenutnom partneru, dečku, vereniku, mužu, a u preostalih 82 odsto slučajeva se radilo o nekom s kim nisu trenutno bile u vezi – šefom, potencijalnim klijentom, profesorom itd.

Među najčešće navođenim koristima od takvog seksa su bili: povišica, posao, napredovanje, zarada i droga. Iako ovo jeste američko istraživanje, antropolog Donald Simons naglašava da ovaj fenomen nije jedinstven za američku kulturu.

U mnogim tradicionalnim i plemenskim kulturama oduvek postoje propisana pravila o tome koju vrstu i koliko materijalnih dobara osoba mora pružiti u zamenu za seks, a zavisno od toga kakav je kontekst: radi li se o udvaranju, već sklopljenom braku, vanbračnoj aferi, i sl.

On je istražio koliko je učestala razmena darova u zamenu za seks u nekoliko stotina opisanih tradicionalnih kultura u različitim društvenim kontekstima - osim prostitucije. Ni u jednoj opisanoj kulturi nije zabeleženo da se samo od žena očekuje da daju darove u zamenu za seks.

U čak 79 odsto opisanih društava se samo od muškarca očekuje dar u zamenu za seks, a ukoliko se očekuje od oba člana para da razmenjuju poklone (što je slučaj u oko pet odsto opisanih kultura), onda je ženski poklon po pravilu simbolične vrednosti, dok dar koji se očekuje od muškarca ima konkretnu materijalnu vrednost.

Objašnjenje ove ženske nadmoći na seksualnom bojištu (koja se javlja i u najegalitarnijim društvima, gde postoji potpuna seksualna sloboda i ravnopravnost oba pola) leži u našoj evolucijskoj istoriji. Ona je posledica asimetrije u našoj reproduktivnoj biologiji i činjenice da je donošenje potomstva na svet energetski vrlo skup poduhvat za ženski organizam, dok muškom organizmu – budimo iskreni – prenošenje gena u sledeću generaciju stvara samo prijatnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: