Antisemitski ispadi poznatih

Pariska modna kuća "Dior" otpustila je svog modnog dizajnera i kreativnog direktora Džona Galiana nakon optužbi da je izrekao uvrede antisemitske prirode. Međutim, Galiano nije jedini iz sveta poznatih koji je izazvao zgražavanje javnosti nedopustivim vređanjem Jevreja.

Život

Izvor: B92

Sreda, 02.03.2011.

12:59

Default images

Pored Galiana, koji je u pariskom kafiću "La Perl" na pitanje žene da li "ima plavu kosu i plave oči", odgovorio: "Ne, ali volim Hitlera, a ljudi poput vas bi danas bili mrtvi".

Meta kritika zbog uvreda na račun Jevreja bio je i glumac i reditelj Mel Gibson. On je u trenutku kada ga je pijanog zaustavio jedan policajac i poveo u policijsku stanicu rekao: "Da li si ti Jevrejin? J... Jevreji su krivi za sve ratove ovog sveta."

Da Gibson gaji antisemitska osećanja spekulisalo se i u vreme kada je pripremao film "Pasija", u kojem je prisutna ideja da su za stradanje Isusa Hrista krivi Jevreji.

Gibsonovi biografi su tada tvrdili da njegovi kontroverzni desničarski stavovi potiču od uticaja oca Džona, koji je u SAD jedan od vodećih zagovornika takozvanog katoličkog tradicionalizma.

Kontroverze su pratile i odluku Američke filmske akademije da legendarnom francuskom režiseru Žan-Liku Godaru dodeli Oskara za životno delo jer su pojedini američki listovi pisali o njegovim antisemitskim izjavama.

"Džuiš dejli forvard" je pisao da je Godar još 1960. godine režisera Pjera Bornbežea nazvao "prljavim Jevrejem", dok su "Džuiš džornal" i "Njujork tajms" preneli da je povodom masakra izraelskih sportista na Olimpijadi u Minhenu 1972. godine rekao da bi trebalo "emitovati sliku palestinskih logora pre svakog finala".

Godar je poznat i po izjavama da Izrael predstavlja "rak ranu na karti Bliskog Istoka", ali i kao zagovornik "istorijske pretpostavke" čija se suština svodi na to da je "holokaust - samoubistvo Jevreja koje im je donelo simpatije i omogućilo stvaranje države Izrael".

Ugledni francuski karikaturista i satiričar Moris Sine takođe je bio optužen za antisemitizam. Skandal je izbio zbog objavljivanja članka u kome je on napravio aluzije na račun sina Nikole Sarkozija, Žana, povodom njegove veridbe sa bogatom naslednicom Džesikom Sebaun, devojkom jevrejskog porekla iz porodice koja je vlasnik poznate firme "Darti".

"Sarkozijev sin tvrdi da će se preobratiti u judaizam pre nego što se oženi svojom verenicom, bogatom naslednicom, a na taj način će postići mnogo u životu", napisao je francuski karikaturista i satiričar, koji je dobio otkaz nakon što je odbio da porekne navode iz svog članka.

I američki reditelj Oliver Stoun kritikovan je zbog izjava da "Jevreji dominiraju u medijima", dok se kao primer nečuvenog antisemitizma navodi pokušaj glumca Čarlija Šina da uvredi autora serije "Dva i po čoveka" Čaka Lorija isticanjem da je njegovo ime starojevrejsko Kaim, a prezime Levin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: