Pentagon traži dogovor za svemir

Američka vojska želi da bolje zaštiti svoje satelite i ojača sposobnost da ih koristi kao oružje, pošto je u svemiru, kome se predviđa sudbina bojnog polja, sve veća gužva.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.02.2011.

11:46

Default images

Nova vojna strategija za svemir, kako je određuje Pentagon, zahteva veću saradnju sa drugim nacijama u svemirskim programima, da bi se ojačala američka sposobnost da odvrati neprijatelje.

Svemir je bojno polje, kao vazduh, zemlja i more, izjavio je u intervjuu za AP general Kevin Čilton, koji je vodio američku stratešku komandu dok se prošlog meseca nije penzionisao.

SAD moraju obezbediti da štite i održavaju svoju sposobnost na bojnom polju, koju dobijaju onim što imaju u svemiru, uključujući podatke za globalno pozicioniranje, informacije za raketni sistem upozoravanja i komunikacije za lovce ili bespilotne letelice koje izviđaju ili otvaraju vatru na neprijatelja.

Pošto SAD i druge države u pogledu ključnih podataka sve više zavise od svojih satelita, oni će postati sve više meta njihovih neprijatelja.

Razumno je pretpostaviti da, u ovom trenutku, u budući sukob nećemo ući sa suparnikom koji poseduje razvijeno oružje, i ne očekujemo izazov u oblasti kosmosa, kaže Čilton. Moramo da razmišljamo kako ćemo ući u buduće sukobe i obezbediti da to bojno polje preokrenemo u našu korist.

Iako ta nova strategija, prva te vrste, naglasak stavlja na miroljubivo korišćenje svemira, ona podvlači značaj satelita i u vođenju rata, kao i u odvraćanju.

Treba da obezbedimo da možemo da koristimo svemir za tačnu navigaciju, za sigurnu komunikaciju, za precizno gađanje i za jasan pregled bojnog polja, rekao je Vilijem Lin, zamenik ministra odbrane SAD.

Lin i drugi zvaničnici Pentagona kažu da je u svemiru sve veća gužva, konkurencija i takmičenje, pa SAD moraju da budu u toku.

General Džejms Kartrajt, zamenik šefa Združenog štaba američkih oružanih snaga, izjavio je da SAD i druge zemlje moraju da odrede pravila o tome šta će se smatrati prihvatljivim ponašanjem u svemiru.

On je istakao da države treba da imaju uputstva koja će se odnositi na oko 22.000 objekata načinjenih ljudskom rukom koja su u orbiti oko Zemlje, među kojima je 1.100 aktivnih satelita.

Na primer, rekao je on, ne postoji nijedno pravilo koje bi naložilo da se dva takva objekta mimoilaze sa, na primer, leve strane, ili da kaže koja bi država trebalo da promeni putanju svog satelita ako su dva takva objekta na putu da se sudare.

Pored toga, važno je obezbediti da komunikacije i drugi signali sa satelita ne budu u sukobu.

Ta strategija, međutim, nudi malo detalja u vezi sa ofanzivnim operaciijama u svemiru. Ali zvanični Pentagon kaže da su Kina, Iran i drugi demonstrirali svoju sposobnost da preduzmu akciju u svemiru.

U januaru 2007. godine, Kina je zapanjila svetske lidere kada je balističkom raketom uništila svoj meteorološki satelit koji je bio van funkcije. To je prvi slučaj uništavanja satelita raketom ispaljenom sa zemlje. SAD i Rusija su već obarali svoje satelite, ali su Amerikanci to radili raketom ispaljenom iz aviona, a Rusi sa drugog satelita.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: