Zašto je muška sperma eliksir?

Razumljivo je da muško seme sadrži mnoge stvari za koje naučnici smatraju da mogu pobuditi žensku seksualnost. Međutim, jeste li znali da te stvari deluju i kao podizači raspoloženja

Život

Izvor: B92

Petak, 04.02.2011.

15:21

Default images

Mnogo se piše o koristima seksa, a posebno orgazma, za očuvanje zdravlja. Ali čini se da blagodetima nesputanog uživanja u seksu tu nije kraj. Barem ne za žene.

Nedavno istraživanje koje je sproveo njujorški State University pokazalo je da žene koje prilikom seksualnih odnosa ne koriste prezervativ, mogu imati neke zanimljive koristi od muškog ejakulata. Sve je počelo kada je Gordon Galup, voditelj ovog istraživanja, otkrio da su žene koje ne koriste kondome, nezavisno od toga da li koriste neki drugi oblik kontracepcije ili ne, znatno srećnije od žena koje koriste kondome (i od onih koje uopšte ne praktikuju seks).

Nadalje, nakon prekida veze i prestanka redovnog seksualnog života, one žene koje nisu koristile prezervative bile su to depresivnije što je razdoblje bez seksa bilo duže, što nije bio slučaj sa ženama koje su koristile prezervative.

Ti simptomi nalik zavisničkoj krizi naveli su istraživače da pomisle kako možda neka svojstva muškog semena mogu da na ženski organizam deluju poput podizača raspoloženja.

I zaista, sperma ne sadrži samo hranjive stvari potrebne plivačima da prežive i doplivaju do ciljanog jajašca, nego i hormone, poput testosterona, estrogena, folikulostimulirajućeg hormona, prolaktina kao i nekoliko vrsta prostaglandina.

Svi se ti hormoni vrlo lako i brzo apsorbuju kroz zid vagine i ulaze u ženin krvotok, a za mnoge od njih se već ranije znalo da mogu da utiču na raspoloženje.

Od svih sastojaka muškog semena, najverovatniji podizači raspoloženja su estrogen i prostaglandini. Kod žena u menopauzi, na primer, terapija sintetskim estrogenom znatno podiže raspoloženje. Kod mlađih žena pokazano je da neke vrste oralnih kontraceptiva koji su na bazi estrogena stabilizuju i podižu raspoloženje, dok su kod depresivnih ljudi su pronađeni značajni smanjeni nivoi prostaglandina i estrogena.

Čini se da spomenuti koktel supstanci u muškom semenu može pozitivno uticati i na žensku seksualnost: testosteron može povećati seksualnu želju žene, a prostaglandin povećava prokrvljenost vagine, što takođe dovodi do osećaja seksualnog uzbuđenja.

Možda najzanimljivije otkriće vezano uz ove nalaze je to što ovim putem seks može podići ženama raspoloženje čak i ako one same nisu doživele orgazam. To možda daje odgovor na pitanje zašto mnoge žene koje orgazme doživljavaju retko ili gotovo nikada, ipak ne odustaju od seksa.

Izvor: Tportal.hr

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: