Zašto muškarci biraju brinete?

Da li je stvarno istina da muškarci više vole plavuše? Evo nekih istraživanja koja pokazuju da je realnost malo drugačija.

Život

Izvor: B92

Sreda, 02.02.2011.

18:38

Default images

10. Tetovaže izgledaju privlačnije

U studiji u kojoj je 150 ispitanika ocenjivalo na osnovu fotografija tetovaže na ženskom telu, istraživači su otkrili da su tetovirane žena ocenjivane kao manje fizički privlačne, kao alkoholičarke i seksualno promiskuitetnije u poređenju sa ženama bez tetovaže. Interesantno je, međutim, da je u ovoj studiji takođe otkrivena veza između tetovaža i boje kose, jer su plavuše sa tetovažama dobile još niže ocene od brineta. Zajedno, ovi rezultati ukazuju na mogućnost da se na isto ponašanje ili stil života brinete blagonaklonije gleda nego na takav izbor plavuša.

9. Smatra se da su zrelije

Nedavno istraživanje sprovedeno u Poljskoj na 360 muškaraca između 18 i 46 godina pokazuje da plavuše, u poređenju sa damama sa braon kosom, izgledaju mlađe. Dok to može biti sjajna vest za plavuše, lošija strana ovog otkrića je povezana sa nezrelošću i površnošću. Sa ovim mišljenjem se poklapa još jedna studija koja je otkrila da bi se, među anketiranim muškarcima, 63 % njih upustilo u dublji i ozbiljniji razgovor sa brinetom.

8. Misli se da su samostalnije

Rezultati jedne britanske studije koju je vodio Piter Ajton, a u kojoj je učestvovalo 1500 muškaraca, pokazali su na osnovu 67 % odgovora da su brinete samostalnije. Nasuprot tome, 40% anketiranih smatra da plave dame zavise od drugih i da suviše traže pomoć.
Alesandra Ambrozio
7. Ozbiljnije su

Jedna studija je otkrila da, kada se radi o koleginicama brinetama, 63 % muškaraca smatra se da su plavuše dostupnije, a 59 % misli da su ekstrovertne. Ova otkrića su u saglasnosti sa uobičajenim verovanjem da su plavuše zabavnije i neozbiljnije, što znači da, nasuprot tome, muškarci vide brinete kao stabilnije i praktičnije.

6. Muškarci vide brinete kao manje temperamentne

Kada su naučnici pokazali grupi učesnika tri različite fotografije iste žene sa plavom, braon i crvenom perikom i pitali ih da analiziraju slike u različitim dimenzijama, ocenili su brinete kao manje nervozne od crvenokosih. Štaviše, u britanskoj studiji koju je vodio Piter Ajton od 1500 muškaraca 45 % njih je opisalo crvenokose devojke kao neurotične, a 64 % njih usvaja sterotip da su plavuše vatrene.

5. Sposobnije su

U studiji o uticaju boje kose i šminke na profesionalne sposobnosti žene istraživači su pitali studente da pogledaju biografije ženskog kandidata sa njenim fotografijama kao plavuše, crvenokose i sa braon kosom. Učesnici u studiji su smatrali da je kandidatkinja sposobnija kao brineta i bez šminke. Ovi rezultati su ukazali na ideju da boja ženine kose može da ima realni uticaj na percepcije drugih u vezi sa njenim profesionalnim sposobnostima.
Eva Longorija
4. Više zarađuju

U okviru studije u kojoj je od studenata traženo da razmatraju biografiju plavuše, brinete i crvenokose žene, učesnici su izrazili mišljenje da bi kandidatkinja brineta, posebno ako nije imala bilo kakvu šminku, zarađivala veću platu od drugih žena. Zajedno sa ostalim rezultatima ove studije, ovo pokazuje realni uticaj ovog faktora na život brineta, jer one mogu da zarade više na osnovu percepcije da su sposobnije od žena sa drugom bojom kose.

3. Misli se da su brinete inteligentnije

Mnoge studije o uticaju boje ženine kose na viđenje njene inteligencije pokazuju slične rezultate. U istraživanju Vera i Fajn-Dejvisa, muškarci su plavušama dali znatno niže ocene nego brinetama kada se radi o inteligenciji. Najmanje još jedno istraživanje je pokazalo da muškarci pripisuju viši nivo inteligencije brinetama, a 81 % njih povezuje brinete sa pameću.

2. Muškarci se osećaju uspešnijim pored brinete

U masovnom istraživanju čija je anketa obuhvatala 2565 osoba (1005 muškaraca i 1560 žena), istraživači su otkrili da je najmanje jedan od 5 muškaraca priznao da se oseća uspešnije kada je pored njega bila brineta. Izgleda da se brinete doživljavaju kao kompetentnije da pariraju svom partneru.

1. Bračna partnerka

U okviru istraživanja koje je naručila međunarodna elektronska kompanija, a u kome je učestvovalo 1500 muškaraca, otkriveno je da je 61% njih podržavalo ideju da je su brinete najidealnije supruge, a 60 % njih je povezalo kvalitete kao što su lojalnost i integritet sa ženama tamnije kose. Kao potpuna suprotnost, samo 14 % muškaraca u ovoj studiji je pripisalo ovakve osobine plavušama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: