Najbolja pića na svetu i gde ih popiti

Ispijanje lokalnih pića najbolji je način za osvajanje simpatija stanovnika zemlje koju posetite. Pogledajte izbor najboljih alkoholnih pića iz svih delova sveta.

Život

Izvor: B92

Subota, 15.01.2011.

11:34

Default images

Sake, Japan

Piće koje se u Japanu naziva nihonshu zapravo je rižino vino s količinom alkohola od 15 do 17 %. Od 7. veka, kada se radio u kraljevskoj palati u Kyotu, sake se proširio kao omiljeno piće na svim japanskim ostrvima. Taj prozirni alkohol danas se proizvodi na više od 1.600 mesta širom Japana, a ukus mu varira od blago slatkastog do voćnog. Najbolji je kada se posluži blago rashlađen iako se često toči i zagrejan.

Ginis (Guinness), Irska

Potrebno je 119,5 sekundi da se natoči savršena krigla tog jedinstvenog piva. Točilački ritual izvodi se u dva pokreta, a piće mora biti posluženo na idealnih 6 stepeni Celzijusa. Tada dolaze do izražaja njegova najbolja svojstva – karamelasta crna tekstura s odsjajem boje rubina. Ginisova pivara je smeštena u Dablinu i jedna je od nezaobilaznih turističkih atrakcija tog grada.

Samostansko pivo, Belgija

U Belgiji se proizvodi više od 450 vrsta piva, a za svako je oblikovana posebna staklena čaša. Specijaliteti su tamna isposnička piva, uglavnom s većim procentima alkohola, koja s tradicijom od nekoliko vekovima proizvode redovnici isposnici u svojim samostanima. Najpoznatije takvo pivo je Čimaj (Chimay), koje se poslužuje u staklenoj čaši nalih peharu, dok je odličan primer svetlog pšeničnog piva Hegarden (Hoegaarden), bledozlatne boje s blagim okusom lekovitog bilja, među kojim je i korijander.

Apsint (Absinth) i beherovka (Becherovka), Češka

Proslavljen kao boemski napitak, apsint se najčešće pije samo s dodatkom vode. Ali da bi se prikrio gorak ukus anisa, može se konzumirati i sa šećerom. Napravljen od pelina, komorača i anisa, apsint je zbog svog opijumskog efekta poznat i kao 'zelena vila' i inspiracija umetnicima poput Van Goga, Ernesta Hemingveja i Oskara Vajlda. Nakon što je zabranjen u mnogim evropskim zemljama, postao je zaštitni znak praških kafana, u kojima mu je konkurisala jedino beherovka, biljni liker čiji tajni recept znaju tek dve osobe na svetu. Reč je o žestokom oplemenjenom aromatičnim biljem i začinima koja dozreva u hrastovim bačvama i savršena je za probavu.

Burgundac, Francuska

Vina iz Burgundije poseduju određene kvalitete koje se mogu pripisati bogatom tlu te regije u istočnom delu Francuske. Beli burgundac u suštini je šardone s dodatnom aromom krečnjaka na kojem je odgajan, dok je crveni uglavnom sorte crni pinot. Ali bez obzira na sortu grožđa od kojeg je napravljeno, vino mora zadovoljiti najviše kriterijume da bi se moglo označiti kao zaštićeno i s kontrolisanim poreklom ili AOC (Appellation d’Origine Contrôlée). Vinogradi u toj regiji prvobitno su bili u vlasništvu crkve, da bi se nakon revolucije podelili prema Napoleonovim zakonima.

Kapiroska (Caipiroska), Brazil

Ovaj jednostavni koktel sastoji se od votke, limete i šećera. U kratku čašu najpre treba pomešati svežu limetu s dve kašičice šećera, zatim staviti mrvljeni led i preko svega naliti kvalitetnu votku. To je inače jedna od verzija popularne kapirinje (caipirinhe), brazilskog nacionalnog pića u koje umjesto votke dolazi kačaka (cachaça), vodeće alkoholno piće u Brazilu koje se dobija presovanjem sveže šećerne trske, za razliku od ruma, koji se pravi od šećernog sirupa ili melase.

Džordž Dikel Tenesi viski (George Dickel Tennessee Whisky), Sjedinjene Američke Države

Davne 1870. stari Džordž Dikel shvatio je da je viski napravljen zimi blaži i uglađeniji pa je u procesu proizvodnje produžio postupak hlađenja. Takođe, napravio je posebnu mešavinu mlevenog kukuruza, ječma i raži kao bazu za svoje piće. Dvaput destilovana i ostavljena u bačvama od paljene hrastovine i do 12 godina, nastala je vrlo dobra kapljica čiji procenat alkohola varira od 40 do 45 %.

Tekila, Meksiko

Popularno meksičko žestoko piće napravljena je od srca plave agave koja se uzgaja u regiji po kojoj je i piće dobilo ime. Obično je bistra i transparentna, ali neke sorte imaju i boju dobijenu dozrievanjem u hrastovim bačvama. Najbolje je poslužiti je na sobnoj temperaturi i ispijati je polako. U Meksiku kažu da samo gringosi izvode ritual sa solju i limunom, ali i sami znaju da stave komad limuna u čašu tekile.

Votka, Poljska

Kao jedna od zemalja koje doživljavaju votku kao svoje nacionalno piće, Poljska proizvodi desetine različitih vrsta tog alkohola. Svaka je, međutim, napravljena od skroba, uglavnom raži ili krompira, i pažljivo filtrirana i rafinisana. Rezultat je kvalitetno piće koje najčešće ne izaziva mamurluk. Masovna proizvodnja votke u Poljskoj počela je još u 16. veku, a u 17. je bila jedan od vodećih izvoznih proizvoda. Najpoznatija poljska votka je žubrovka, čiji ukus oplemenjuje opojna bizonova trava.

Izvor: Tportal
Foto: Boaz Yiftach / FreeDigitalPhotos

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: