Gej sveštenici žive sa partnerima

Homoseksualni sveštenici i sveštenice nemačke protestantske crkve u Bavarskoj smeju u buduće u parohijskom domu da žive zajedno sa partnerom ili partnerkom.

Život

Izvor: B92

Utorak, 16.11.2010.

11:00

Default images

Pokrajinska biskupija protestantske crkve za Bavarsku je saopštila da je uslov za ovo da homoseksualni par živi u registrovanioj životnoj zajedenici.

U Nemačkoj je bivša socijaldemokratsko-zelena vlada donela zakon koji omogućava homoseksualnim parovima da registruju „životno partnerstvo",takozvani homo-brak koji nije u potpunosti izjednačen sa hetero-brakom. No, i u toj zajednici partneri imaju niz obaveza i prava koje uživaju i partneri u „klasičnom" braku.

Pored ovog uslova, homoseksualni protestantski sveštenici i sveštenice, da bi u parohijskom domu živeli sa partnerima ili partnerkama, moraju da imaju i odobrenje pretpostavljenih.

Već sada homoseksualni sveštenici i sveštenice Nemačke evangelističke crkve imaju pravo da drže službu u svojoj crkvenoj opštini i da partnerstvo sa osobom istog pola registruju u matičnom uredu. Isključena je bila samo mogućnost da ovi parovi žive zajedno u parohijskom domu, dok je Bavarska biskupija otišla korak dalje dozvoljavajući i to svojim sveštenicima.

Trenutno je šestoro homoseksualnih protestantskih sveštenika i sveštenica u Bavarskoj registrovalo životne zajednice.

Crkveni velikodostojnici ocenjuju da je udeo homoseksualaca među protestantskim sveštenicima „ispod 10 odsto, dakle ne viši nego u ostatku stanovništva".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: