Finska ima najbolje škole na svetu?

Finske škole važe u Evropi kao uzor, a prema studijama OEBS-a finski učenici su uvek među najboljima. Tajna se krije u motivaciji njihovih nastavnika, koja delom dolazi i iz novčanika.

Život

Izvor: B92

Subota, 16.10.2010.

17:52

Default images

Mika Pajanen predaje već 10 godina u jednoj osnovnoj školi na istoku Helsinkija. On nastoji da svojim učenicima u nastavi ostavi puno slobodnog prostora. Cilj mu je da ih nauči da slobodno razmišljaju i uče, a ne samo da ponavljaju ono što kaže nastavnik. Na taj način, kako kaže, deca nauče da preuzimaju odgovornost.

"Rado radim s decom, s ljudima koji imaju svoju volju i svoje ja. I mogu odmah da vidim ima li moj rad smisla, tako da deca zaista nešto mogu da nauče. To su moje male lične pobede", izjavio je Pajanen za nemački državni radio "Dojče vele".

Finske škole važe u Evropi kao uzor. U obrazovnim studijama OEBS-a finski učenici su uvek među najboljima. To je svakako i posledica angažovanja učitelja. A dobra plata i premije su jedan od razloga njihove visoke motivacije.

Mika Pajanen svakog meseca za svoje dodatno angažovanje dobija posebnu premiju.

"Nije to mnogo, možda stotinak evra. Ali to je za mene znak da me moji nadređeni, ali i roditelji, smatraju dobrim učiteljem, a to mi je vrlo važno", kazao je Pajanen.

U Finskoj ne postoji manjak nastavnika kao u ostalim evropskim zemljama. Univerziteti mogu da biraju najbolje maturante, jer mnogi žele da postanu nastavnici.

Predavanje u školi je u Helsinkiju isto tako cenjen posao kao i posao lekara ili advokata. Nažalost, zanimanje nastavnika je u žiži interesovanja i zbog dva pokolja koja su se prošle godine desila u finskim školama.

Nina Halonen predaje u srednjoj školi u jednom helsinškom predgrađu. Ovde žive mnogi doseljenici, mnoge porodice s nižim primanjima. I ona dobija premiju, jer se brine oko učenika kojima škola ne ide baš najbolje. Odnedavno drži i kurseve suzbijanja nasilja.

"Posle te dve tragedije, svi smo postali osetljivi na tu temu. I deca strahuju da bi tako nešto i ovde moglo da se dogodi. Zato nam i javljaju ako primete da se neki učenik ponaša čudno ili lista čudne stranice na Internetu. I mi učitelji pazimo na to da nema mobinga. Postali smo mnogo pažljiviji", priča učiteljica.

U mere predostrožnosti spada i vanredna nastava. Učenici preuzimaju različite uloge i tako uče kako da izgrade međusobno poverenje. Za dodatni angažman Nina prima mesečno i do 400 evra.

Mika Pajanen je u svojoj školi organizovao neku vrstu malog ekološkog preduzeća. Tako deca uče kako se pravilno odvaja otpad. I taj angažman se dodatno nagrađuje.

Direktorka škole svoje nastavnike ocenjuje svake godine i Ministarstvu prosvete predlaže pet najboljih nastavnika koji su zaslužili premiju. To motiviše, primećuju i učenici, koji ističu da vole da idu u školu, jer im je zabavno i ne moraju stalno da sede i slušaju predavanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: