Ko će dočekati vanzemaljce?

Zamislite na trenutak da ste imperator neke daleke galaksije, mali zeleni čovečuljak koji je namerio da stupi u vezu sa planetom koju njeni stanovnici zovu Zemlja. U nedoumici ste, jer ne znate kome da se obratite - američkom predsedniku, papi, možda Lejdi Gaga koja najviše liči na vas.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.09.2010.

21:00

Default images

Nedoumica, međutim, uskoro neće biti - UN nameravaju da imenuju svog prvog predstavnika, odnosno ambasadora za kontakt sa vanzemaljcima. Tu visoku funkciju preuzeće Mazlan Otman, astrofizičar iz Malezije i aktuelna šefica - zaista nije šala - Kancelarije UN za vanzemaljske poslove.

Invazija vanzemaljaca česta je tema u naučnofantastičnim romanima i filmovima, pa i parodijama tih žanrova kakav je film “Mars napada” Tima Bartona.

No ta vrsta kontakta sa bićima sa drugih planeta je malo verovatna, kaže Džon Zameki, profesor kosmologije na britanskom Otvorenom univerzitetu i organizator konferencije pri britanskoj akademiji nauka na kojoj će se razmatrati pitanje imenovanja svetskog ambasadora za svemir:

“Da razjasnimo jednu stvar: ako ikada stupimo u vezu sa vanzemaljskim oblicima života, to sigurno neće biti onako kako to predstavljaju popularna literatura ili filmovi - ne očekujemo od njih da slete na periferiju Londona ili u Frankfurt ili u Brazil - komunikacija će se verovatno odvijati putem radio signala. Ako do toga uopšte dođe - sledeće sedmice, sledeće godine ili kroz 50 godina - zar ne bi trebalo da budemo spremni, da razmislimo o tome i da pripremimo neki protocol”, smatra Zameki.

Mogući kontakt sa vanzemaljskim oblicima života samo je jedan od vidova angažovanja Kancelarije UN za vanzemaljske poslove i Mazlan Otman i njeni saradnici ne sede skrštenih ruku, tvrdi profesor Zameki:

“Ona u stvari ima pune ruke posla. Kancelarija u kojoj radi i koja, moram da priznam, široj javnosti nije baš poznata, bavi se propisima koji važe u svemiru. Imamo, na primer, jako puno satelita koji kruže oko zemlje i svima se mora dodeliti određena orbita. Kancelarija takođe donosi propise vezane za eksloataciju Meseca ili, u budućnosti, drugih planeta. Postoje brojni međunarodni sporazumi koji se odnose na očuvanje svemira i meseca, zabranu postavljanja oružja u svemir ili nukleatrnih reaktora na Mesec. kada se postavi pitanje te vrste, kancelarija posreduje između zemalja članica UN”.

Mzlan Otman je prava osoba za taj posao, ističe profesor Zameki:

“Njen zadatak nije da se vanzemaljcima javi na telefon - ona će biti ta koja će organizovati dijalog članica UN oko toga šta ćemo vanzemaljcima poručiti, šta ćemo im odgovoriti ako nam pošalju signal. Mislim da smo u dobrim rukama - Mazlan Otman je izvanredan naučnik”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: