Dokazana "tačna sudbina kosmosa"

Posluživši naučnicima kao kakva kosmička lupa, veliki skup galaksija, poznat kao Abell 1689, otkrio je da je sudbina svemira da se konstantno širi.

Život

Izvor: B92

Petak, 20.08.2010.

14:56

Default images

Astronomi su iskoristili način na koji skup galaksija nazvan Abell 1689 iskrivljuje svetlost sa udaljenih zvezda da bi ustanovili količinu tamne energije u kosmosu, tajanstvene sile koja ubrzava širenje univerzuma.

Razumevanje raspodele ove sile otkriva da je najverovatnija sudbina univerzuma da se neprestano širi, preneo je Bi-Bi-Si.

Naučnici veruju da će na kraju univerzum postati jedno hladno, pusto prostranstvo.

U studiji međunarodnog tima istraživača, koji predvodi profesor Erik Džulo sa “Jet propulsion” laboratorije NASA u Kaliforniji, čiji su rezultati objavljeni u časopiu "Science", ističe se da tamna energija čini tri četvrtine svemira, ali je potpuno nevidljiva.

Šta je ona zapravo i koje je njeno poreklo još je nepoznato. Jedino se sna da postoji kroz uticaj na ekspanziju svemira.

Da bi saznali kako se tamna energija širi svemirom, astronomi su koristili svemirski teleskop Habl kojim su posmatrali način na koji se svetlo sa dalekih zvezda iskrivljuje oko Abella 1689, nama bliskog skupa galaksija.

Abell 1689, koji se nalazi u sazvežđu Device, jedan je od najvećih galaktičkih skupova poznat u nauci.

Svetlost se iskrivljuje oko masivnih skupova galaksija i time omogućava da vidimo najudaljenije objekte. Zbog svoje ogromne mase, galaktički skup ponaša se kao kosmička lupa oko koje se svetlost iskrivljuje.

Način na koji se svetlost iskrivljuje oko ovog kosmičkog sočiva zavisi od tri faktora: udaljenost objekta, masa Abell-a 1689 i raspored tamne energije.

Astronomi su uspeli da izračunaju prve dve varijabile pomoću teleskopa Evropske južne opservatorije, što im je omogućilo da izračunaju i treći, ključni faktor.

Distribucija tamne energije ukazuje astronomima da će univerzum nastaviti beskrajno da raste.

Na kraju će postati hladna pustara na kojoj će vladati temperatura koju naučnici označavaju kao "apsolutna nula".

Profesor Prijamvada Nataradžan sa Univerziteta Jejl, jedan od vodećih kosmologa i koautor ove studije, smatra da je ovim istraživanjem konačno dokazana "tačna sudbina kosmosa".

Foto: Francesco Marino / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: