Jedina fotografija M.M. i Dž.F.K.

Senzualno „dahtanje“ Merilin Monro dok je pevala „Srećan rođendan“ predsedniku Džonu F. Kenediju na proslavi njegovog 45. rođendana, 29. maja 1962, bio je glumičin poslednji javni nastup pre misteriozne smrti u avgustu iste godine. U utorak, 2. juna - na njen 84. rođendan - izložena je prvi put u javnosti fotografija Monroove sa braćom Kenedi, snimljena na žurci posle pomenutog nastupa.

Život

Izvor: B92

Sreda, 02.06.2010.

12:46

Default images

Crno-belu fotografiju načinio je zvanični fotograf Bele kuće u to vreme, Sesil Stoton, a na njoj se vidi Monroova u čuvenoj tesnoj haljini boje kože sa cirkonima koju je nosila prilikom nastupa u Medison skver gardenu.Predsednik Kenedi kao da se sklanjao od objektiva, što je inače retko činio, dok njegov brat Robert, u to vreme državni tužilac, gleda prema glumici i Džonu.

„Ne postoji druga poznata fotografija Bobija ili Džona i Merilin, ali ne zato što nisu slikani zajedno”, kaže reditelj Keja Morgan, vlasnik originala ove fotografije. „Zapravo, oni su često fotografisani, ali Tajna sužba i FBI su konfiskovali svaki postojeći print.”

Stoton, koji je prodao negativ Morganu godinu dana pre smrti 2008. godine, rekao je da je agentima promakao jedan primerak. „Tajna služba je ušla dok je razvijao negative i oduzela sve na kojima su bili Džek ili Bobi sa Merilin”, kaže Morgan. „Jedina slika koja je preživela bila je ona u mašini za sušenje”.

Istoričar Artur Šlezinger Mlađi, pomoćnik predsednika Kenedija, nalazi se takođe na fotografiji, sa čašom u ruci. U svom dnevniku, objavljenom 2007, on je izneo i utiske sa ove žurke održane u domu Artura i Matilde Krim na Menhetnu. „Slika ove prefinjene, očaravajuće i tužne devojke zauvek će ostati sa mnom,” napisao je Šlezinger. „Nikada nisam video nekog tako lepog; bio sam opčaran njenim manirima i oštroumnošću, koja je u isto vreme bila skrivena i iskrena.”

On kaže da je Robert Kenedi pokanjao veliku pažnju Monroovoj na prijemu. „Bobi i ja smo se nadmetali za njenu pažnju. Bila je vrlo naklonjena njemu i prijatna sa mnom, ali delovala je kao da nije ‘prisutna’”.

Iako je odnos između Merilin i braće Kenedi detaljno dokumentovan u istoriji, fotograf Stoton nije dozvolio da se slika pojavi u javnosti sve dok bivša prva dama Žaklina Kenedi nije umrla 1994.
Najpoznatija fotografija Sesila Stotona: Lindon Džonson polaže zakletvu nakon atentata na Dž.F.K.
Morgan je otkupio prava na negativ dok je radio na dokumentarnom filmu o smrti Merilin Monro. On je, između ostalih, intervjuisao i Stotona, koji je reditelju ispričao kako je prva dama odbila da bude uz supruga na toj rođendankoj proslavi.

„Predsednik je rekao Džeki da će Merilin prisustvovati proslavi a ona mu je odgovorila ‘Nosi se, Džek’, izašla iz sobe i nije se pojavila na čuvenom skupu”.

Morganovi printovi su stigli do interneta kada je fotografija 2004. godine objavljena u knjizi o Monroovoj. Umetnički kolekcionar sa Beverli hilsa, Dejvid Strits, koji je pričao o printovima i njihovoj istoriji za Si-En-En, nazvao ih je „pravim biserom”.

„Ovo je značajan primerak američke istorije i umetničke fotografije.” Budući da je Stoton koristio foto-aparat i film koji su bili u vlasništvu vlade, svi pozitivi su javno vlasništvo, ali pristup negativu, koji je fotograf ljubomorno čuvao u tajnosti, predstavlja pravu vrednost.

Stoton je za Morgana izradio deset otisaka sa svojim potpisom. Devet je od 2. juna na prodaji u jednoj galeriji u Zapadnom Holivudu, a deseti je Morgan pre dve godine poklonio svom prijatelju Majklu Džeksonu, inače velikom obožavatelju M.M.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: