Trećini biljaka i životinja preti istrebljenje

Trećina svih vrsta biljaka i životinja mogla bi veoma brzo da nestane, upozoravaju Ujedinjene nacije u svom najnovijem izveštaju. Ubrzani ekonomski razvoj u zemljama, poput Kine, Indije i Brazila, preti da uništi trećinu svetske faune i flore, navedeno je u izveštaju koji će ove nedelje biti predočen javnosti.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.05.2010.

13:03

Default images

I dok u zapadnim zemljama raste svest o potrebi da se ugrožene vrste sačuvaju, potražnja zemalja u razvoju za novim količinama sirovina uništava krhke ekostisteme.

Stalni rast stanovništva, povećanje zagađenja i širenje zapadnog stila života, oličenog u konzumerizmu, takođe, predstavljaju glavne pretnje životinjskom i biljnom svetu.

Najnoviji izveštaj Svetske organizacije zasniva se na podacima dobijenim istraživanjima u više od 120 zemalja širom sveta, kao i analizi Međunarodne unije za očuvanje prirode (IUCN) koja ukazuje da se 21 odsto sisara, 30 odsto vodozemaca i 35 odsto beskičmenjaka nalazi u opasnosti od potpunog istrebljenja.

"Suočićemo se s problemom ukoliko nastavimo sa ovim neodrživim načinom proizvodnje i potrošnje. Ukoliko bi devet milijardi ljudi, koliko se predviđa da će ih biti na Zemlji do 2050. godine, bude vodilo američki stil života, biće nam potrebno pet ovakvih planeta", kazao je Ahmed Džoglaf, direktor Konvencije za bioraznolikost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: