Danas je Dan planete Zemlje

Ovaj izraz (Earth Day) prvi put je spomenuo američki senator Gejlord Nelson, kada je 22. aprila 1970. godine u Filadelfiji održao javni čas o očuvanju životne sredine.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 22.04.2010.

09:44

Default images

Dan planete Zemlje obeležava se danas (22.4) širom sveta različitim manifestacijama da bi se skrenula pažnja na to da ova godina može biti prekretnica za unapređenje klimatske, energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije, kao i otvaranje "zelenih" radnih mesta.

Dan planete Zemlje UN proglasile su pre 40 godina za datum posvećen borbi protiv ugrožavanja životne sredine, a tada je više od 200.000 ljudi u svetu učestvovalo u masovnim protestima za zaštitu životne sredine.

U mnogim zemljama u svetu na taj dan organizuju se akcije koje imaju za cilj promenu ekološke svesti, a u kojima, prema nekim podacima, svake godine učestvuje više od pola milijarde ljudi.

U Srbiji će tokom dana biti organizovane različite akcije i manifestacije kako bi se skrenula pažnja na značaj očuvanja okoline, pravilnog odlaganja smeća i reciklaže. Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić prisustvovaće akciji čišćenja deponija na Adi Huji u Beogradu, a potom će se na Trgu Republike pridružiti manifestaciji koju tradicionalno organizuje Društvo za pomoć osobama ometenim u razvoju.

Tom prilikom biće sakupljan, razvrstavan i uklonjen neorganski otpad - pet ambalaža, staklo, a biće organizovano čišćenje i uređenje obale.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: