Stari nameštaj štetan za žene

Hemijska jedinjenja koja se koriste u proizvodnji tapaciranog nameštaja, rezervnih delova za automobile i elektronike mogu lišiti žene radosti materinstva.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.02.2010.

07:00

Default images

Naučnici američkog Univerziteta Berkli obavili su istraživanje koje je pokazalo da se u krvi žena mogu gomilati polibromovani difenil-etri (PBDE) ili takozvani antipireni, To su jedinjenja broma koja sprečavaju paljenje materijala pri zagrevanju, zbog čega se njima tretiraju vatrostalni materijali, mebl štofovi, izolacije u elektronici...

Postoji više od 200 takvih jedinjenja, a njihovo nagomilavanje u organizmu se često povezuje sa narušavanjem funkcije jetre i štitne žlezde. Izučavanjem njihovog uticaja na ljude ozbiljno se bavi Svetska zdravstvena organizacija čiji su stručnjaci utvrdili da se te štetne materije najviše nagomilavaju u organizmu žena koje najviše vremena provode kod kuće, kao i telu dece i mladih, a u u Evropi je primena komercijalnih antipirena zabranjena od 90-ih godina prošlog veka, objavljeno je na Internet sajtu Izvestia.ru.

Istraživanje američkih naučnika pokazalo je da difenil-etri, nagomilani u krvi žena, znatno snižavaju njihove šanse da zatrudne. Oni, sem toga, utiču na nivo polnih hormona, zbog čega se kod trudnica povećava opasnost od pobačaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: