Zabrana ispoljavanja homoseksualnosti

Litvanski parlament zabranio je svako javno ispoljavanje i oglašavanje seksualne pripadnosti, odbacujući time predsednički veto na zakon o zaštiti prava manjina.

Život

Izvor: B92

Sreda, 15.07.2009.

14:00

Default images

Kako prenose agencije, usvojen zakon zabranjuje javno objavljivanje informacija vezanih za homoseksualne, biseksualne i poligamne veze zato što se, kako je navedeno, "smatraju štetnim po mentalno zdravlje građana", ali i "intelektualni i moralni razvoj" mladih.

Aktivisti organizacija za ljudska prava u Litvaniji koja je većim delom katolička zemlja, ocenjuju ovakve zakonske mere izrazito homofobičnim, a pojedini čak smatraju da ovakav potez parlamenta znači "institucionalizaciju homofobije".

Bivši litvanski predsednik Valdas Adamkus prošle nedelje je odbacio ovaj zakon, pre nego što je završio mandat.

Parlament je, međutim, sa 87 glasova za, šest protiv i 25 uzdržanih izglasao zakon i time poništio predsednički veto.

Da bi stupio na snagu, zakon u roku od tri dana treba da potpiše nova predsednica Dalija Gribauskaite.

Veliki broj međunarodnih organizacija, među kojima je i Organizacija za zaštitu ljudskih prava "Amnesty International” izrazile su svoju indignaciju ovakvim zakonom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: