Veštačko srce do 2011.

Prvo potpuno veštačko srce trebalo bi da bude spremno za probna presađivanja u roku od „dve i po godine“.

Život

Izvor: B92

Utorak, 28.10.2008.

14:01

Default images

Ova protetička zamena rešiće probleme ljudi koji čekaju na transplataciju srca, kojih u svetu trenutno ima oko 20.000.

Jedan od vodećih specijalista za transplataciju srca Alan Karpentie, šef evropskog istraživačkog tima koji je i razvio ovaj prototip srca kaže kako je ovaj prototip spreman za proizvodnju i da se prve kliničke probe mogu očekivati već 2011.

'Napredujemo od pukog istraživanja ka kliničkoj primeni. Posle 15 godina našeg rada, predajemo naš projekat industriji koja će proizvoditi veštačko srce, a koje može ljudima da spase život“, kaže doktor Karpentie.

U razvoju prototipa učestvovali su i brojni inžinjeri kako bi postigli izgled i iste funkcije pravog srca.

Pri izradi ovog prototipa korišćena je slična tehnologija kao pri izradi veštačkih srčanih zalistaka, koji se već koriste širom sveta.

Česti problemi koji se javljaju kod većine veštačkih srca – imuni sistem odbija da prihvati veštačo srce, zgrušavanje krvi – rešeni su tako što je ovaj prototip spravljen od životinjskih tkiva koji su prethodno bila podvrgunta hemijskom tretmanu.

Ova „naprava“ namenjena je pacijentima koji su preživeli težak srčani udar ili pacijentima u poslednjem stadijumu prestanka rada srca, kojima terapija lekovima ili transplantacija srca nisu uspele, odnosno onima kojima takva vrsta tretmana nije dostupna.

Do sada, ovo srce je testirano preko kompjuterskih simulacija, kao i na životinjama. Doktor Karpentie kaže da ovi opiti „nisu doveli ni do kakvih komplikacija“.

Veštačke naprave za srce već se odavno koriste, dok druge vrste pomoći za srčane bolesnike jesu, recimo, ugrađivanje privremenog „mosta“ dok se ne pronađe srce za transplantaciju.

No, ovaj pariski tim takmiči se sa američkim, japanskim i južnokorejskim timovima da bude prvi koji će razviti u potpunosti veštačku zamenu za obolelo srce.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: