Đavolja varoš svetsko prirodno čudo

Lokalitet Đavolja varoš srpski je kandidat u izboru za sedam svetskih prirodnih čuda, na konkursu koji se sprovodi glasanjem putem interneta.

Život

Izvor: B92

Subota, 22.12.2007.

19:05

Default images

Lokalitet Đavolja varoš trenutno se nalazi na osmom mestu i glas za srpskog kandidata mogu dati svi zainteresovani na adresama www.new7wonders.com, kao i na www.djavoljavaros.com gde se na prvoj strani sajta može naći upustvo za glasanje.

Đavolja varoš nalazi se se na južnoj padini Radan planine, 30 kilometara jugoistočno od Kuršumlije, između sela Zebice i Đake, na nadmorskoj visini 660-700 metara, i jedinstvena je prirodna retkost erozivnog porekla.

Spomenik prirode sačinjavaju 202 zemljane piramide (glavutka), visine 2 do 15 metara, širine do tri metra, sa andezitnim kapama na vrhu, sa figurama smeštenim u dve jaruge "Đavoljoj" i "Paklenoj".

Atraktivnost Đavolje varoši leži u pojavi bizarnih oblika reljefa, koji svojim izgledom, veličinom, brojnošću i položajem predstavljaju prirodnu retkost evropskog i svetskog značaja i privlače pažnju turista, naučnih i obrazovnih radnika i umetnika.

Pored ove pojave u reljefu, u Đavoljoj varoši postoji i vrlo retka hidrološka pojava, dva jako mineralizovana i kisela izvora, koji su po svojim karakteristikama retki i u svetu.

Sedam novih svetskih prirodnih čuda biće izabrano 2010. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: