EU zabranila obmanjujuće reklame

Lažne besplatne ponude, nepostojeće nagrade i reklame kojima se deci sugeriše da moraju da kupe određeni proizvod zabranjene su od 12. decembra u svim članicama Evropske unije, gde su na snagu stupili novi propisi vezani za praksu obmanjujućeg reklamiranja i agresivnih prodaja.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 13.12.2007.

12:00

Default images

"Ovo je jedan od najstrožih propisa na svetu o prodaji koja dovodi kupce u zabludu i vrši pritisak na njih da kupe određeni proizvod", izjavila je komesar EU za zaštitu potrošača Meglena Kuneva, dodajući da "na jedinstvenom evropskom tržištu više neće biti mesta za trgovce koji praktikuju takve metode prodaje, naročito pred božićne i novogodišnje praznike".

Do sada je samo 14 od 27 članica EU bilo uvelo tu direktivu u svoja nacionalna zakonodavstva, a od sada to moraju da učine i Velika Britanija, Finska, Francuska, Nemačka, Mađarska, Litvanija, Luksemburg, Malta, Holandija, Portugalija, Rumunija, Španija i Švedska.

Među nepoštene metode reklamiranja, koje će ubuduće biti zabranjene, spadaju mamljenje kupaca reklamiranjem proizvoda po veoma niskim cenama, pri istovremeno veoma malom broju takvih proizvoda na zalihama, nuđenje lažnih "besplatnih" proizvoda za koje kupci, u stvari, moraju da plate prikrivene troškove, sva oglašavanja u medijima i na Internetu u kojima se deci naređuje da "idu da to kupe odmah" ili "da kažu mami da im to nabavi", lažne tvrdnje, kao, na primer, da neki preparat sprečava opadanje kose, piramidalne promotivne metode kojima se zarađuje prvenstveno privlačenjem novih kupaca, a ne prodajom proizvoda, davanje nepostojećih nagrada ili nagrada kojima se od "dobitnika" zahteva da nešto plate da bi im one bile uručene, lažne tvrdnje da će neki proizvod biti u prodaji samo u veoma kratkom vremenskom periodu i kako bi potrošači požurili da ga nabave, zahtevi da potrošači plate neki proizvod koji im je poslat, a da oni to nisu tražili.

Kompanije koje budu prekršile Nepoštenu praksu reklamiranja, propis koji je zamenio Direktivu o reklamiranju koje dovodi u zabludu, donetu 1984. godine, biće suočene s oštrim kaznama, kao što su velike novčane globe ili moguće zatvaranje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: