Koliko je Austrija zaista liberalna?

Nakon pobede transvestita Končite Vurst, to jest Tomasa Nojvirta, na Pesmi Evrovizije, Austrija se prikazuje liberalnom i tolerantnom zemljom, ali u njoj ravnopravnost homoseksualaca, i pored mnogih dostignuća proteklih godina, još nije realnost.

Život

Izvor: Izvor: Tanjug

Utorak, 13.05.2014.

09:39

Default images

Od 2010. u Austriji postoji mogućnost da se ozvanični istopolno partnerstvo, ali ne i brak. Tako je matičarski ured, na primer, homoseksualcima ostao "zabranjena zona", što se prema odluci Ustavnog suda mora promeniti.

Najveća razlika između ozvaničenog partnerstva i braka se vidi po pitanju dece. LGBT parovi ne mogu da usvajaju decu, niti imaju pravo na veštačku oplodnju, premda je ovo poslednje Ustavni sud pobio, te zakonodavnim vlastima dao rok do kraja godine da to menja.

Što se zabrane usvajanja tiče, ona ostaje na snazi i homoseksualni parovi mogu biti samo staratelji, a to znači da im se teoretski deca mogu oduzeti u svakom trenutku. U pokrajini Donja Austrija se homoseksualcima zabranjuje čak i da budu staratelji.

-- Pročitajte i Končita: Pobeda za budućnost bez diskriminacije --
Foto: Beta/AP
Kristijan Hegl iz Inicijative homoseksualaca u Beču (HOSI) ocenjuje da je veoma bitno da se ove stvari promene. Takođe smatra da je potrebno da se uvede zaštita od diskriminacije u uslužnoj oblasti, jer u radnom pravu ta zaštita postoji.

"Jedan ugostitelj ne sme diskriminisati lezbijsku konobaricu, i čak, kao poslodavac mora da je štiti od gostiju, a istovremeno, kao neko ko pruža usluge, može da odbija usluživanje lezbejskog ili homoseksualnog para. To je apsurdno", konstatovao je Hegl.

Uopšteno gledano, smatra on, poslednjih deset godina dogodila se revolucija, pošto se pre decenije nije moglo zamisliti da jedna većina, kao što je sada slučaj u istraživanjima, podržava pravo na usvajanje za istopolne parove.

-- Pročitajte i Ko je Končita Vurst, nova zvezda Evrovizije? --
Foto: Beta/AP
"Društvo je očigledno naprednije od politike", konstatovao je Hegl. "Austrija nije tako tolerantno i poštovanjem obeleženo društvo, kao što se trenutno prikazuje", naglasio je Johanes Vahala iz savetovališta "Kuraž".

On je kazao da se poslednjih godina Austrija "razvila", ali da mladi još uvek imaju strah da se izjasne o svojoj homoseksualnosti od opasnosti da im roditelji okrenu leđa, da imaju probleme u školi i budu izloženi mobingu…

Ti strahovi, prema njegovim rečima, su i te kako opravdani, jer još uvek postoje predrasude.

Homoseksualci u pobedi Končite Vurst vide mogućnost da u većoj meri ispolje svoje zahteve i šansu da oni budu ostvareni.

-- Pročitajte i Evrovizija: Da li smo prihvatili transvestite? --

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: