Slovenija: Ponovo svetli "Naš Tito"

Uoči dana pobede nad fašizmom na brdu Sabotino iznad Nove Gorice će ponovo zasvetliti natpis sa imenom bivšeg predsednika i maršala SFRJ Josipa Broza Tita.

Aleksandar Mlač, dopisnik Bete Izvor: Beta
Podeli

Natpis su obnovili primorci i sekcija udruženja boraca NOB "Maj 45" sa podučja Nove Gorice, a za njegovu obnovu su dobili pretnje smrću.

Više desetina poznatih ličnosti iz Nove Gorice na čelu sa istoričarem Renatom Podberšičem potpisalo je izjavu da je uvereno da ponovno uspostavljanje Titovog kulta ugrožava krhku ravnotežu u slovenačkom narodu. "Taj neevropski huškački akt subinski razdvaja slovenačke ljude na obe strane granice (sa Italijom) i ugrožava opstanak našeg naroda na tom području", piše u izjavi.

Predsednik sekcije boraca NOB iz Nove Gorice "Maj 45" Darko Žnidarčič ističe da natpis na Sabotinu ima istorijsku vrednost, jer tamo stoji od 1947. godine.

"Ne znam kako taj natpis može nekom smetati, i ako pitate mene smeta spomenik (domobranima) u Grahovu", rekao je on. Natpis "Tito" na Sabotinu su nepoznata lica 2004. godine promenila u natpis SLO, godinu dana kasnije je ponovo na brdu pisalo "Naš Tito", da bi nekoliko dana kasnije bio promenjen u "Naš Fido", a već sledećeg dana je ponovo bilo napisano "Naš Tito".

Od proleća 2006. godine do danas rat sa promenama natpisa se nastavio, kao svedočanstvo tradicionalne podeljenosti Slovenaca na partizane i domobrane.

Prati B92 na Viberu

Vesti

"Vesele sedamdesete" se vraćaju na TV B92

Doba "Led cepelina" i neukrotivih lepršavih uvojaka vraća se na TV B92! Od ponedeljka 29. maja svakim danom od 20.30h (subotom od 22h) gledaoci će moći da prate hit seriju "Vesele sedamdesete" koju jednako gledaju mladi, kao i oni koji su u ludim sedamdesetim bili mladi. Serija je duhovita, brza i prepuna popularnih muzičkih hitova iz sedamdesetih.

Vesti ponedeljak 29.05. 12:35 Komentara: 8

Veliki koralni greben ugroženiji nego što se mislilo

Australijski Veliki koralni greben je, usled klimatskih promena, ugroženiji nego što se mislilo, saopštili su naučnici. Porast temperature vode u martu i aprilu izazvao je najgoru dosad zabeleženu epizodu "izbeljivanja" grebena, koji se prostire na 2.300 kilometara.

Vesti ponedeljak 29.05. 09:54 Komentara: 0
strana 1 od 3295 idi na stranu