Google odustao od gradnje "stepenica do neba"

U kompaniji Google nameravali su da naprave lift sa Zemlje prema satelitima u svemiru, međutim, posle višegodišnjeg istraživanja odustali su od ove ideje.

Život

Izvor: B92

Petak, 18.04.2014.

10:59

Default images

Kao razlog su naveli nepostojanje dovoljno čvrstog materijala kojim bi povezali satelite sa Zemljom. Jedini materijal koji bi mogao biti baza za podizanje i spuštanje lifta su karbonske nanocevi koje se još uvik ne proizvode u većim dužinama.

U timu Google X projekta su verovali da će doći do materijala koji je stotinu puta jači od najkvalitetnijeg čelika, ali nisu uspeli da ga pronađu.

Kako bi izgradili lift, timu Google-ovih stručnjaka biće potrebni kablovi dugi 100.000 kilometara kako bi satelite povezali sa Zemljom.

"To bi bilo neverovatno ulaganje, ali itekako isplativo ukoliko bi se jedan takav projekat realizovao", rekao je Rič DeVaul, vođa tima Google X.

Ideja o povezivanju Zemlje i svemira stara je skoro 120 godina. Ruski naučnik Konstantin Ciolkovski pisao je o ovoj temi davne 1895. godine. Njega je inspirisao Ajfelov toranj i verovao je da se može napraviti građevina toliko visoka da povezuje Zemlju sa geostacionarnom orbitom.

U Google-u odbijaju da potvrde da su odustali od celog projekta rečima da je on "samo privremeno zamrznut."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: