Papa Franja oprao noge starima i bolesnima

Papa Franja danas je, u preduskršnjem ritualu osmišljenom da pokaže njegovu želju da služi drugima, oprao noge 12 starih i hendikepiranih među kojima je bilo žena i onih koji nisu katolički vernici.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 17.04.2014.

23:28

Default images

Papa je to učinio i 2013. godine u centru za pritvor maloletnih osoba, a njegova odluka da se pridržava tog rituala pomogla je u definisanju njegovog nesvakidašnjeg pristupa položaju pape.

Ove godine on je u četvrtak boravio u centru za stare i hendikepirane u Rimu, gde je klečeći oprao, obrisao i poljubio stopala 12 ljudi, od kojih su neki bili u kolicima, a nekima su stopala bila otečena i deformisana.
Beta / AP Photo/L'Osservatore Romano
Iz Vatikana nije saopšteno kojoj veroispovesti pripadaju ti ljudi, ali je navedeno da su sledbenici različitih religija.

Papa Franja rekao je vernicima da je izveo ritual kako bi sebe podsetio na to kako da služi drugima, kao što je to učinio Isus kada je oprao noge svojim apostolima.

Papa Franja "superstar"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: