Kormorani vole obale Lima

Obale Lima, a posebno Potpećko jezero na ovoj reci izmedu Prijepolja i Priboja, i ove jeseni zaposelo je na hiljade kormorana koji, prema tvrdnjama ribara, toliko prorede riblji fond da se oporavlja do njihovog ponovog dolaska.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.12.2013.

16:51

Default images

Po već ustaljenoj navici u poslednjih petnaestak godina, ove ptice krajem novembra dolaze na obale reke Lim i tu borave sve do kraja marta.

Kormorani su ovih dana, kao i ranijih godina, bukvalno rasterali ribare sa obala Lima i Potpećkog jezera, tamaneći riblju populaciju u ovim vodama. Kormorani u Polimlje dolaze iz Skandinavskih zemalja i sa severa Evrope, kod nas su zaštićena ptičja vrsta, a uprkos jadikovkama ribara da masovno uništavaju ribu njihovo izlovljavanje je strogo zabranjeno.

Kormorani toliko proređuju ribu u Limu da se fond u ovoj reci jedva oporavlja do njihovog narednog dolaska. Poznato je da kormoran dnevno pojede najmanje po dva kilograma ribe, gotovo onoliko koliko je i sam težak, a ova ptica je veoma spretna, roni do 10 metara u dubinu, brzo leti, a veoma ju je teško uhvatiti živu i na kopnu.

Kormorani na reci Lim ne zaziru ni od koga, ima ih na hiljade, a prave veliku štetu i na drveću koje se zbog njihovog boravka i obilja izmeta vrlo brzo ofarba u belo i ubrzano suši.

Ribari i ljubitelji prirode ovih dana planiraju da kod nadležnih institucija zatraže pomoć kako bi se reka Lim i njeno priobalje ipak zaštitili od kormorana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: