Prve fotografije novonastalog ostrva u Pakistanu

Vlasti grada Gvadar u Pakistanu, pored čije obale se nakon razornog zemljotresa pojavilo ostrvo, objavile su i prve fotografije ovog neobičnog fenomena koji je zaokupio pažnju lokalnog stanovništva koje je pohrlilo ka njegovim obalama.

Život

Izvor: B92

Sreda, 25.09.2013.

20:15

Default images

Nakon snažnog zemljotresa magnitude 7,8, koji je zatresao jugozapadni deo Pakistana, iz Arapskog je mora blizu pakistanske obale izronilo ostrvo, javljaju pakistanski mediji i CNN.

U izjavi za Geo TV, predstavnik vlasti u gradu Gvadaru Moazam Jah kaže da je ostrvo visoko između 6 i 9 metara, a izronilo je na udaljenosti od oko 350 metara od obale.

CNN takođe javlja o izranjanju ostrva.

Medijska kuća stupila je u kontakt sa seizmologom Zahidom Rafijem, koji je potvrdio ovaj događaj. Za njega pojava novog kopna nije iznenađujuća, s obzirom na snagu potresa.
Beta/AP/Gwadar local government office
Potres se dogodio u 16.29 časova po lokalnom vremenu, a epicentar je bio u slabo naseljenoj oblasti 120 kilometara jugozapadno od Kuzdara, u centralnom delu Balučistana, na dubini od 10 kilometara.

Šef Pakistanskog centra za zemljotrese Zahid Rafi rekao je da se zemljotres dogodio u udaljenom, malo naseljenom delu Balučistana, ali je upozorio na moguće naknadne potrese.

Potres su osetili stanovnici širom zemlje od južnog lučkog grada Karačija do istočnog grada Lahora i severozapadnih krajevima.

Američka geološka služba u Koloradu javila je da je u Pakistanu zabeležen potres magnitude 7,8. Zemljotres magnitude između 7,0 i 7,9 stepeni se smatra veoma jakim.

U naseljima može oštetiti većinu zgrada - bez obzira na kvalitet, a mnoge i srušiti. U svetu se godišnje dogodi deset do 20 zemljotresa te magnitude.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: