Uz zastave i himnu otvoren 53. Sabor u Guči

Podizanjem saborske zastave, uz himnu "Sa Ovčara i Kablara", u Guči je danas svečano otvoren 53. dragačevski Sabor trubača.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.08.2013.

11:03

Default images

Najveću manifestaciju izvornog narodnog stvaralaštva u Srbiji otvorio je pesnik Dobrica Erić koji je rekao da truba iz Guče "ne poziva u rat i bojeve, već na veselje i radost".

On je istakao da je Guča na vreme krenula da spašava ono što je u Srbiji danas najviše ugroženo - a to je narodna tradicija.

Erić je pozvao sve žene u Srbiji da radjaju najmanje po troje - četvoro dece jer je dece sve manje. "Najlepše zastave u Srbiji treba da budu dečije pelene pred svakom kućom", rekao je Erić.

On se na kraju obratio prisutnima rečima da su sabor "sazvale trube i da se u Guči sve razlike gube a da se srca svih vera ljube".

Sabor će trajati do nedelje, 11. avgusta, a očekuje se da će u Guču stići više od pola miliona posetilaca. Finalno takmičenje trubačkih orkestara je u subotu na gradskom stadionu.

Dragačevski sabor je jedinstveno takmičenje trubačkih orkestara u svetu i najznačajnija manifestacija sveukupnog narodnog stvaralaštva u našoj zemlji, a gosti će imati priliku da prate "okršaje" majstora trube.

Inače, na finalnom takmičenju, predviđenom za 10. avgust, snage će odmeriti 16 najboljih orkestara u Srbiji.

Prema konačnom programu Sabora lista učesnika broji 1240 imena, pet pionirskih, 12 omladinskih i 24 seniorska orkestra iz Srbije, 19 kulturno-umetničkih društava, 29 pevačkih grupa, kao i osam trubačkih kapela iz inostranstva.

Pored Ace Lukasa, koji će pevati u Guči 8. avgusta, na manifestaciji će svirati Dejan Petrović sa "Big Bendom", Boban i Marko Marković, kao i orkestri Dejana Lazarevića i Gorana Bregovića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: