Film o Tesli snimaće se u Beogradu

Američki reditelj Majkl Anton dovodi ekipu filma o Nikoli Tesli u Beograd. Film pod nazivom „Ludi naučnik“ (The Mad Scientist) će rasvetliti život slavnog srpskog naučnika u Americi i ispričati priču o njegovom odnosu sa Tomasom Edisonom.

Izvor: wild-rooster.com
Podeli

Nikola Tesla smatra se jednim od najvećih svetskih naučnika, zaslužnog za neke od najvažnijih otkrića, ali njegov uticaj ostao je značajno potcenjen van Balkana.

Nekoliko dana pred godišnjicu Teslinog rođenja, 10. jula, režiser Majkl Anton želeo je da podigne svest o Tesli i njegovom nasleđu.

„Isak Njutn, Bendžamin Frenklin i Albert Ajnštajn su značajna imena ne samo u Americi već širom planete“ misli Anton.

„Kada pomislimo na dostignuća Tesle tokom njegovog života, mislim da možemo bez problema da kažemo da njegovi doprinosi nisu samo jednaki, već i prevazilaze dostignuća ovih velikih imena. Međutim, van Srbije on je za mnoge i dalje misterija. Često se čini da se spominje samo na socijalnim mrežama gde njegovo ime pokreće brojne teorije o zaveri“,

„Film je napravljen da razotkrije misteriju o ovom čoveku. Moja namera je da otkrijem ko je bio Tesla i odakle je došao. Još važnije, priču o Tesli i njegovom nasleđu podelićemo sa generacijom koja je osetila njegov uticaj nekada.“

Nikolu Teslu igraće Branko Tomović, nemački glumac srpskog porekla a deo filma biće snimljen i u Srbiji.

„Mislim da bi se narod u Srbiji složio da se film o Tesli snima u njihovoj zemlji, makar i na kratko“ misli reditelj ovog filma i dodaje: „Iako će veći deo filma biti sniman u Americi, ključne scene će se raditi upravo u Beogradu“.

Neke od scena će biti snimane na srpskom jeziku: „Tesla je bio Srbin, govorio je srpskim jezikom sa svojom porodicom i verujem da bi želeo da se njegov jezik čuje u filmu o njemu. Kada, u filmu, bude razgovarao sa svojom majkom, govoriće na srpskom.“

Ovo znači da Majkl Anton trenutno traži srpske glumice koje bi igrale Teslinu majku.

Za Majkla Antona „The Mad Scientist“ je priča o velikom čoveku koji zaslužuje internacionalno priznanje. Svestan je strasti koju Srbija gaji prema Tesli i činjenice da njegova slika i dalje visi u školskim učionicama i svi odrastaju uz priče baš o njemu.

„Želim da Srbija bude ponosna na ovaj film“, kaže Majkl, "voleo bih da ovaj film bude u istoj liniji sa knjigama istorije koje uče đake mnogo tačnijim činjenicama od onih u Americi. Moj uspeh kao scenariste i režisera biće u činjenici na koji će način Srbi reagovati na moje prezentovanje Tesline priče.“

Međutim, kako bi Anton svoje zamisli pretvorio u stvarnost potrebna su mu finansijska sredstva, i to ne samo iz Amerike već i iz Srbije. „Odlučili smo da pomerimo snimanje kako bismo imali vremena da istražimo naše investicijske ugovore i obezbedimo 2 miliona evra za film. U pitanju je budžet koji film zaista zaslužuje“, izjavio je režiser.

Ovo nije jedini film koji se snima o velikom Nikoli Tesli. Kompanija Univerzal duže od godinu dana radi na visokobudžetnom filmu "Tesla, vladar sveta" u kome bi naučnika trebalo da glumi Kristijan Bejl.

Prati B92 na Viberu

Vesti

Novo otkriće o životu u Srbiji pre Nemanjića

Nova arheološka istraživanja u zapadnoj Srbiji otkrivaju novu, iznenađujuću sliku prednemanjićke Srbije, kao dobro organizovane i gusto naseljene države sa utvrđenjima koja štite saobraćajnice kojima se transportuju tovari dragocenih ruda, kažu stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Valjevu.

Vesti ponedeljak 24.04. 19:55 Komentara: 92

Amerikanka oborila rekord u svemiru

Najstarija astronautkinja Pegi Vitson oborila je rekord svog kolege Džefa Vilijamsa u ukupnom broju dana provedenih u svemiru, nakon što je obeležila svoj 534. dan na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Vesti ponedeljak 24.04. 17:58 Komentara: 3
strana 1 od 3249 idi na stranu