Hrabrost ili ludost: Sam protiv tornada

“Kada sam pritisnuo okidač na kameri odjednom me je obuzelo osećanje... očaja. Kroz objektiv fotoaparata mogao sam da vidim kako se sve diže u vazduh i samo sam pomislio – to je nečiji dom. Bilo je užasno.”

Život

Izvor: B92

Subota, 25.05.2013.

10:59

Default images

Stojeći samo milju i po daleko od razornog tornada koji je početkom sedice zadesio Oklahomu, fotograf i osvedočeni tragač za olujama Alonso Džej Adams svojim objektivom uhvatio je trenutak za pamćenje, u svakom pogledu.

“Kada sam pritisnuo okidač na kameri ojednom me je obuzelo osećanje... očaja. Kroz objektiv fotoaparata mogao sam da vidim kako se sve diže u vazduh i samo sam pomislio – to je nečiji dom. Bilo je užasno”, izjavio je Adams u razgovoru za magazin “Time” koji je jednu od njegovih fotografija izabrao za naslovnicu svog nedeljnog izdanja.

Izvanrednu fotografiju Adams je snimio tokom svojeg poslednjeg “juriša na tornado”. Poreklom iz Oklahome, koju je početkom sedmice zadesila katastrofalna oluja, on već godinama ide u potragu za sličnim vremenskim nepogodama, ne bi li ih ovekovečio svojim objektivom.
Foto: Alonzo J Adams / AP / Beta
Adams je bio svedok sličnih razornih oluja i ranije. U maju 1999. godine uslikao je oluju za koju se kasnije ispostavilo da je najjači udar vetra ikada zabeležen na našoj planeti.

“Svi žele da vide tornado i svi žele da jure za olujama”, kaže Adams koji je, da bi bolje upoznao predmete svojih fotografija, išao na intenzivne kurseve meteorologije. “Ali ako se tokom celog haosa nađete na jednom pogrešnom mestu, uvalićete se u nevolje veoma brzo.”

Nakon što je usnimio tornado u svoj svojoj snazi, Adams, tada još uvek nesvestan nesreće koju je oluja izazvala, pošao je do najbližeg naseljenog mesta ne bi li sredio fotografije i poslao ih saradnicima. Tu ga je zatekao pakleni haos u kojem je sve bilo sravljeno do temelja.
Foto: Alonzo J Adams / AP / Beta
Napravio je još nekoliko fotografija i odlučio da pomogne onima kojima je to bilo potrebno. Kako kaže, takvi trenuci predstavljaju večitu dilemu za jednog profesionalca.

“Ne želite da uperite kameru pravo u nečiji život koji je maločas uništen. Ali sa druge strane, vi ste reporter i morate da dokumentujete snažne događaje koji su promenili naš život.”

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: