"Predvideo sam bostonskog bombaša"

Tom Lonergan je 2002. napisao knjigu pod nazivom “Heartbreak Hill” čiji je podnaslov bio “The Boston Marathon Thriller” (Triler o Bostonskom maratonu). U ovoj fikciji zaplet je činio teroristički plan postavljanja bombi tokom trke u Bostonu čiji je cilj bio ubijanje i ranjavanje posmatrača i učesnika.

Život

Izvor: Huffington Post

Sreda, 17.04.2013.

11:31

Default images

Kada je Lonergan čuo za stvarni slučaj bostonskih bombi, poslao je mejl američkom listu Huffington Post.

“Istog trenutka rekao sam: “Bože, ja sam ovo predvideo. U romanu koji je sam objavio, američki desničarski ekstremisti prete da će aktivirati niz bombi duž rute maratona, ali ih sprečava jedan detektiv odeljenja za ubistva”, rekao je on.

Lonergan je dobio ideju za roman tokom 100. trke bostonskog maratona 1996.

Sada penzionisan, ovaj pisac je 17 puta trčao Bostonski maraton između 1983. i 1999. On kaže da je roman napisao posle napada 11. septembra, jer je “mislio da je važno poslati poruku”.

On neće povući knjigu iz prodaje.

“Heartbreak Hill predstavlja moja razmišljanja o maratonu, Bostonu, sportu i trčanju. Bombaški napad je naročito važan, jer ne mogu da se oduprem osećaju da je neko možda bio inspirisan mojom maštom pretočenom u roman”.

Iako neki delovi knjige deluju proročki, gotovo je neverovatno da su napadači ideju dobili iz Lonerganove knjige, budući da je izdata u vrlo malo primeraka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: