Srpski kuvari najbolji na svetu!

Kuvari iz Srbije još sređuju utiske posle nezapamćenog uspeha na Internacionalnom festivalu gastronomije u Istanbulu, gde su osvojili 14 zlatnih, devet srebrnih i osam bronzanih medalja.

Izvor: Tanjug
Podeli

U pobedničkom timu bila su i dvojica Knjaževčana Selibor Saša Stanković i njegov trinaestogodišnji sin Stefan, koji je bio najmlađi član srpske reprezentacije.

Član ekspedicije Srbije Selibor Stanković, majstor roštilja iz Knjaževca, bavi se gastronomijom od malih nogu. Kulinarske tajne učio je od svog oca, poznatog niškog ugostitelja Radeta Stankovića.

Ponosan je Selibor i na sina Stefana, koji je krenuo njegovim stopama. "To je porodična tradicija. Moj otac je bio vrhunski kuvar u Nišu. I moj stariji sin Saša takođe se bavi ugostiteljstvom. Trudimo se da to nastavimo, prezentujemo, ali i da prenosimo znanje budućim generacijama", rekao je Tanjugu Stanković.

Cilj u Istanbulu je bio da se za 45 minuta osmisli i aranžira najukusnije jelo. Kada su se ubrzo halom prolomile reči oficijelnog spikera - "Prvo mesto - Srbija", među članovima naše ekspedicije nastala je euforija, priča Stanković.

"Za mene je ovaj uspeh nešto neopisivo, jer sam prvi put bio na jednom tako velikom takmičenju na kome su učestvovali kuvari iz celog sveta. Drago mi je što sam bio član te ekipe i nadam se da je ovo za Srbiju tek početak osvajanja odličja na prestižnim međunarodnim festivalima gastronomije”, kazao je Stanković.

Ekipu Srbije u Istanbulu u stopu je pratilo devet mladih kuvara od njih se očekuje da će tek u narednim godinama postati “perjanice“ srpskog kulinarstva.

Najmlađi među njima bio je Stefan Stanković, učenik sedmog razreda iz Knjaževca. Stefan ne krije da je bio impresioniran takmičenjem u Turskoj. "Bila mi je čast da budem na tako velikom takmičenju i da osvojim priznanje kao njmlađi učesnik. Upoznao sam mnoge kolege i razmenili smo mišljenja", kazao je Tanjugu Stefan Stanković.

Osvajao je ovaj perspektivni gastronom iz Knjaževca priznanja na republičkim takmičenjima. Kuvao je riblju čorbu "rame uz rame" sa seniorima, a krajem prošle godine Stefan je dobitnik zlatnog Gran prija 15. beogradskog festivala "Slavogastro".

I njegovom ocu Seliboru nikad nisu manjkala priznanja. Dobitnik je brojnih međunarodnih i domaćih odličja, a poverenje mu je ukazala i Svetska asocijacija kuvara (WACH), na šta je Stanković posebno ponosan.

"Svuda sam zastupao Knjaževac, odnosno Niš, odakle potičem. Pretprošle godine bio sam u Seresu u Grčkoj, gde sam osvojio pehar i zlatnu medalju na festivalu gastronomije te zemlje. Bio sam u Makedoniji, Nemačkoj, Bugarskoi i retko kad sam se u Srbiju vraćao bez nekog priznanja ili odličja”, ponosan je Stanković.

On je ponosan i na članstvo u Asocijaciji šefova kuvara Srbije i Udruženju turističkih i ugostiteljskih poslenika grada Niša.

Kulinari iz Srbije nemaju puno vremena za slavlje. Asocijacija šefova kuvara Srbije, sa doajenima kulinarstva Milijanom Stojanićem i Đorđem Kstićem na čelu, predsednikom i prvim čovekom Upravnog odbora te asocijacije, vredno se sprema za sledeće takmičenje.

U Solunu je u martu zakazano najprestižnije svetsko takmičenje u kulinarstvu, a naša ekipa najavljuje dobar plasman i na tom nadmetanju.

Prati B92 na Viberu

Vesti

Nanđing, vertikalnim šumama protiv zagađenja

Kineski grad Nanđing, kao i brojni drugi delovi te velike zemlje, bori se sa zagađenim vazduhom. Aktuelni indeks kvaliteta vazduha u tome gradu iznosi 154 (na skali do 500), što se smatra nezdravim posebno za ljude sa bolestima respiratornog sistema.

Vesti utorak 25.04. 20:22 Komentara: 2

I Srbija zatrpana kesama

Koriste se u proseku pola sata, a razgrađuju se više stotina godina. Plastične kese opasan su zagađivač planete, a zbog prekomerne upotrebe, njima je zatrpana i Srbija.

Vesti utorak 25.04. 17:30 Komentara: 5
strana 1 od 3251 idi na stranu