Mumija pod skenerom (FOTO)

Koristeći moderne tehnologije Muzej u Virdžiniji (SAD) pokušava da rasvetli priču iza jedne od najstarijih egipatskih mumija.

Izvor:
Beta / AP
Beta / AP

Muzej se udružio sa medicinskim centrom za dijagnostiku i pozajmio CT skener za Tjebija, 4.000 godina staru egipatsku mumiju. Stručnjaci se nadaju da će tako više saznati o procesu mumifikacije.

Iako ovo nije prva mumija koja je podvrgnuta skeneru, samo mali broj njih zapravo je ispitan na taj način. Na osnovu prikupljenih informacija, naučnici će rekonstruisati lice mumije i stvoriti njen digitalni 3D model.

O Tjebiju se zna vrlo malo. On je sahranjen u kamenom sarkofagu na mestu poznatom kao Šejk Farag, a njegova grobnica otkrivena je 1923.

Ono što su istoričari umetnosti zaključili je da mumija potiče iz perioda nestabilnosti Egipta i da je Tjebu u trenutku smrti imao između 25 i 40 godina.

Prvi CT skener mumije napravljen je 1977. ali je tada ta tehnologija bila nedovoljno razvijena.

Više fotografija mumije možete pogledati u našoj galeriji.

Vesti

Novi konkurs za "mlade heroje"

Kompanija NIS i Egzit Fondacija i ove godine su raspisali konkurs „Youth Heroes“, čija je osnovna ideja promocija mladih, uspešnih i humanih pojedinaca koji predstavljaju pozitivne primere u društvu.

Vesti utorak 17.01. 15:40 Komentara: 0

Umesto solju, posuli ulice usoljenom ribom

Komunalne službe u slovenačkom gradiću Sežane su zbog ledenog vremena posule ulice onim za šta su mislile da je uobičajena mešavina soli i šljunka, ali se ispostavilo da u pitanju bilo nešto potpuno drugačije.

Vesti utorak 17.01. 13:30 Komentara: 8

Rusi kuju Trampa

U ruskom gradu Zlatoustu u Čelabinskoj oblasti, iskovan je srebrnjak sa likom Donalda Trampa, novoizabranog predsednika SAD-a.

Vesti utorak 17.01. 12:34 Komentara: 4
strana 1 od 3117 idi na stranu