Mumija pod skenerom (FOTO)

Koristeći moderne tehnologije Muzej u Virdžiniji (SAD) pokušava da rasvetli priču iza jedne od najstarijih egipatskih mumija.

Izvor:
Beta / AP
Beta / AP

Muzej se udružio sa medicinskim centrom za dijagnostiku i pozajmio CT skener za Tjebija, 4.000 godina staru egipatsku mumiju. Stručnjaci se nadaju da će tako više saznati o procesu mumifikacije.

Iako ovo nije prva mumija koja je podvrgnuta skeneru, samo mali broj njih zapravo je ispitan na taj način. Na osnovu prikupljenih informacija, naučnici će rekonstruisati lice mumije i stvoriti njen digitalni 3D model.

O Tjebiju se zna vrlo malo. On je sahranjen u kamenom sarkofagu na mestu poznatom kao Šejk Farag, a njegova grobnica otkrivena je 1923.

Ono što su istoričari umetnosti zaključili je da mumija potiče iz perioda nestabilnosti Egipta i da je Tjebu u trenutku smrti imao između 25 i 40 godina.

Prvi CT skener mumije napravljen je 1977. ali je tada ta tehnologija bila nedovoljno razvijena.

Više fotografija mumije možete pogledati u našoj galeriji.

Vesti

Kod Prokuplja postavljen najveći teleskop u regionu

U astronomskoj stanici na planini Vidojevica 25 kilometara od Prokuplja postavljen je najveći teleskop u regionu, nazvan po čuvenom naučniku Milutinu Milankoviću, sa ogledalom prečnika 1,4 m i, prema rečima stručnjaka, dvostruko je veći od teleskopa sa kojim su astronomi u Srbiji do sada radili, pišu Južne vesti.

Vesti ponedeljak 23.05. 20:24 Komentara: 19

Obama u emisiji Entonija Bordejna

Američki predsednik Barak Obama večerao je danas u glavnom gradu Vijetnama, Hanoju, sa poznatim televizijskim kuvarom Entonijem Bordejnom u novoj epizodi popularne kulinarske serije "Parts Unknown”.

Vesti ponedeljak 23.05. 17:29 Komentara: 4

Naučnici: I drveće spava

Ideja da hrast ili smreka noću "odlaze na spavanje" deluje čudno, ali naučnici su po prvi put uspeli da snime fizičke promene na drveću koje, na neki način, odgovara procesu spavanja kod ljudi i životinja.

Vesti ponedeljak 23.05. 16:12 Komentara: 3
strana 1 od 2776 idi na stranu