Mumija pod skenerom (FOTO)

Koristeći moderne tehnologije Muzej u Virdžiniji (SAD) pokušava da rasvetli priču iza jedne od najstarijih egipatskih mumija.

Izvor:
Beta / AP
Beta / AP

Muzej se udružio sa medicinskim centrom za dijagnostiku i pozajmio CT skener za Tjebija, 4.000 godina staru egipatsku mumiju. Stručnjaci se nadaju da će tako više saznati o procesu mumifikacije.

Iako ovo nije prva mumija koja je podvrgnuta skeneru, samo mali broj njih zapravo je ispitan na taj način. Na osnovu prikupljenih informacija, naučnici će rekonstruisati lice mumije i stvoriti njen digitalni 3D model.

O Tjebiju se zna vrlo malo. On je sahranjen u kamenom sarkofagu na mestu poznatom kao Šejk Farag, a njegova grobnica otkrivena je 1923.

Ono što su istoričari umetnosti zaključili je da mumija potiče iz perioda nestabilnosti Egipta i da je Tjebu u trenutku smrti imao između 25 i 40 godina.

Prvi CT skener mumije napravljen je 1977. ali je tada ta tehnologija bila nedovoljno razvijena.

Više fotografija mumije možete pogledati u našoj galeriji.

Vesti

Najveće prirodne katastrofe koje bi uskoro mogle da zadese Zemlju

Svake godine svet pogađaju novi uragani, tornada, potresi i brojne druge nesreće koje odnose hiljade ljudskih života. Neka područja Zemlje ove prirodne nepogode pogađaju češće od drugih. Naučnici već vekovima predviđaju koje bi prirodne katastrofe mogle da nas pogode, a ovih 10 mogle bi da se dogode/ponove svakog trenutka.

Vesti subota 30.05. 19:55 Komentara: 1
strana 1 od 2230 idi na stranu