Mehurići u šampanjcu pod lupom naučnika

Šampanjac i Nova godina idu zajedno, pucketanje raketa i pića takođe. Sa onim što izaziva mehuriće u čaši šampanjca bavi se nezavisna grana nauke zvana "mehurologija".

Život

Izvor: Izvor: Nils Mikaelis / Željka Bašiæ-Saviæ / Odg. urednica: Ivana Ivanoviæ / dw.de

Utorak, 01.01.2013.

14:30

Default images

"Flaša je otvorena. Šampanjac se pod određenim uglom sipa u čašu, kako čaša ne bi bila prebrzo ispunjena mehurićima. Piće se sipa do polovine čaše. I tada vidimo bogati sloj mehurića koji sjaje", objašnjava jedan trgovac vinom iz Berlina, a prenosi Dojče vele.

Mehurići pod lupom

Šta se tačno dešava u našoj čaši kada pucaju čepovi i mehurići u čaši šampanjca? Na to pitanje odgovara Matijas Dris, profesor hemije na Tehničkom univerzitetu u Berlinu. Dris je otkrio da je jedan francuski kolega mehuriće šampanjca stavio pod lupu mikroskopa. Tako se nezapaženo razvila naučna disciplina čije ime tada nije bilo ni izmišljeno. "Neko može da se smeje, ali to se zove mehurologija."

Dakle, šta se zbiva kada otvorimo flašu šampanjca i kada pukne otvarač na flaši šampanjca koji se nalazi pod pritiskom od pet i po bara, oko dva puta više nego u automobilskim gumama? Tu se može posmatrati fizika na delu, kaže Matijas Dris. „Kada otvorite bocu šampanjca, svi ste već videli da se oko čepa pravi oblačić magle, a to nije ništa drugo nego ugljen-dioksid koji je hladan i onda se vazduh kondenzuje i oblikuje u kapljice. To je ono što mi vidimo pri otvaranju flaše šampanjca.“
Beta/AP
Veličina mehurića

Mnogo duže traje odvajanje ugljen-dioksida od šampanjca. Ako gledate u čašu šampanjca primetićete da mehurići nastaju obično na određenom mestu i odatle se kao končić penju na vrh. Kod mineralne vode je drugačije. Mehurići se penju bez ikakvog reda i mnogo su veći, objašnjava Matijas Dris. „Tvrdoća vode, kalcijum, magnezijum, natrijum odlučuju o veličini mehurića.“

Kada pijemo šampanjac osećamo na jeziku peckanje. Pri tom se ne radi toliko o kontaktu jezika sa mehurićima gasa. Umesto toga, šampanjac prodire dublje u jezik gde jedan enzim pojačava osećaj peckanja. Zbog toga ljudi koji uzimaju određene lekove koji isključuju funkcionisanje enzima imaju osećaj da piju šampanjac koji je izvetreo.

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: