Kineskinje i Srbi - brak za 15.000 evra?

Proteklih dana u medijima i na društvenim mrežama aktuelna je priča o fiktivnim brakovima između kineskih državljanki i naših državljana. Da li je zaista tačno da Kineskinje plaćaju i do 15.000 evra za brak?

Život

Izvor: B92

Nedelja, 04.11.2012.

12:26

Default images

“Kineskinja traži muškarca za brak zbog papira, nudi 10.000 evra. Isplata u ratama.”

Ovo je samo jedan od oglasa koji se mogu pronaći na internetu. Pozvali smo ponuđene brojeve ali svi su bili nepostojeći.

Na teritoriji Srbije postoji svega osamnaest mešovitih brakova između kineskih i srpskih državljana.Kinezi spadaju u grupu nacija koje su prilično zatvorene, i retko se odlučuju za mešoviti brak. Stoga zaključivanje brakova sa drugim nacijama, pa makar i zbog državljanstva, veoma je retko, objašnjavaju u odeljenu za strance Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

“Imamo samo tri slučaja u kojima su državljani Kine primljeni u naše državljanstvo.To su upravo državljani koji potiču iz mešovitih brakova sa državljanima Srbije koji su predhodno shodno zakonskiom uslovima imali odobreno stalno nastanjenje odnosno stalni boravak”, kazao je za B92 Miloš Zatezalo, načelnik Odeljenja za strance MUP-a Srbije.

Sličnim informacijama raspolažu i matičari beogradskih opština u kojima živi najviše Kineza. Matičarka opštine Stari grad Gordana Zorić tvrdi da su pomenuti slučajevi kinesko-srpskih brakova prava retkost.

“Mi godišnje ne sklopimo više od dva braka, a može da prođe i godina da nijedan kineski brak ne bude sklopljen”, rekla je Zorić potvrđujući da na teritoriji opštine Stari grad takvih slučajeva nema.

Tragom ove priče došli smo do prevodioca sa kineskog jezika koji godinama sarađuje sa Kinezima. Vuk Celin kaže da je čuo za nekoliko slučajeva sklapanja fiktivnih brakova od kojih je jedan u Beogradu, jedan u Pančevu a četiri u unutrašnjosti Srbije.

Prema njegovim rečima, brakovi su sklopljeni pre nekoliko godina ali tvrdnje o velikim nadoknadama za tu uslugu daleko su od istine. Ipak, Celin pamti jedan poseban slučaj braka iz interesa u kojem je žena tražila supruga preko interneta.

“Bili su u braku čini mi se tri meseca i policijska uprava je najavila kontrolu u kući u kojoj bi trebalo da žive zajedno. Tri, četiri dana su morali da žive zajedno i na kraju su dobili dete koje sad ima 5 ili 6 godina i sve se to pretvorilo u jednu veliku ljubav”, priča ovaj prevodilac.

Neretki su i oglasi u kojima se za nadoknadu od pedeset evra može naći fiktivna mlada koja će se za brak revanširati velikom svotom novca. Međutim, ne bi trebalo da dozvolite da vas zaslepe velike cifre jer velika zarada na ovaj način nije realna. Osim toga, stupanje u fiktivni brak je kažnjivo, a kontrole mešovitih brakova su sve rigoroznije.

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: