Čime se bave petnički istraživači?

U Istraživačkoj stanici "Petnica" okončani su letnji seminari, pa je zanimljivo pogledati čime su se sve bavili mladi istraživači pripremajući samostalne projekte.

Život

Izvor: Branko Viæentijeviæ

Sreda, 05.09.2012.

09:43

Default images

Kada se popis tema "očisti" i ukloni "teška" matematika, fizika, informatika ili astronomija dolazi se do "Borbe gusana u Mokrinu", "Kraljevačkog zemljotresa", "Antičkog kolača", "Mpemba efekta" ili teme "U kom čaju kombuha bolje i više radi".

Srednjoškolac Đorđe Milosav iz Kikinde želeo je da sa antropološke tačke istražuje odnos čoveka i životinja kroz borbe gusana u Mokrinu. U delu rada Đorđe se bavio samom borbom, ili nadmetanjem kako kažu Mokrinčani.

Čijim - životinja ili njihovih vlasnika, pitanje je sad.

Andriju Avramovića iz Kraljeva, polaznika programa geologije, posebno je zanimalo "koje su rupture (strukture u Zemljinoj kori duž kojih dolazi do deformacija usled tektonskih poremećaja) odgovorne za nastanak zemljotresa koji je pogodio njegov grad u novembru 2010. godine.

Užički gimnazijalac Nikola Obradović je, kao arheolog, proučavao rimsku kuhinju i bavio se pripremom antičkog rimskog kolača po receptu Katona starijeg iz Drugog veka pre naše ere.

Poduhvat je, kažu, u potpunosti uspeo na zadovoljstvo brojnih degustatora.

Maturantkinja Devete beogradske gimnazije Isidora Jakovljević proučavala je "Mpemba efekat", pojavu pri kojoj se, pod određenim uslovima, topla voda brže zaledi nego hladna. Dosadašnji eksperimenti pokazuju da bi glavni uzrok "Mpemba efekta" mogao biti isparavanje vode.

U kom će čaju - crnom, zelenom ili belom, biti najveća koncentracija flavonida i fenola iz čajne gljive kombuha. Razlike postoje, a gimnazijalka Anka Jevremović iz Arilja nastavlja biomedicinsko istraživanje o dejstvu tih po organizam korisnih sastojaka.

Njena sugrađanka Vanja Radišić istraživala je da li anestik etar inhibira normalno dejstvo DNaze (dezoksiribonukleaze), enzima iz jeda ćelija, koji učestvuje u kidanju dvolančanih DNK prilikom apoptoze (odumiranja ćelija). Vanja je DNazu izolovala iz goveđe jetre.

Maturant Četvrte beogadske gimnazije Ivan Milenković želeo je da potvrdi antidepresivna svojstva kantariona ispitujući njegov uticaj na metabolizam kvasca.

Pretpostavka je da dva aktivna jedinjenja iz kantariona, hiperforin i hipericin, stimulativno utiču na metabolizam glukoze, čime se posredno potvrđuje i antidepresivno svojstvo kantariona.

Neki od pomenutih radova svakako će se naći na tradicionalnoj završnoj konferenciji "Korak u nauku", koja će krajem 2012. biti organizovana u novoizgrađenom prostoru Istraživačke stanice "Petnica", a potom gostovati i u Galeriji SANU, u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: