Otkriveno zašto psi glođu kosti

Istraživači sa Nacionalnog univerziteta Kolumbije tvrde da su otkrili zašto psi vole da jedu meso i glođu kosti.

Život

Izvor: B92

Utorak, 10.07.2012.

22:01

Default images

Preci današnjih vukova i pasa počeli su da žive u čoporima pre oko osam miliona godina kako bi mogli da love veći plen, objasnili su kolumbijski naučnici koji su rezultate svoje studije predstavili na Kongresu evolutivne biologije.

"To je dovelo do evolucije njihove čeljusti, a samim tim i do njihovog postepenog pretvaranja u izrazite mesoždere (hiperkarnivora)", kazao je vođa istraživanja dr Džo Munjoz-Doran koji je sa kolegama sastavio pseće "porodično stablo", međusobno povezujući preko 300 postojećih vrsta pasa.

"Uporedili smo vrste pasa čija se ishrana veoma razlikuje i podelili ih na mesoždere (karnivore), izrazite mesoždere (hiperkarnivore) i svaštojede (omnivore)", rekao je za BBC dr Munjoz-Doran.

Analize kolumbijskih naučnika otkrivaju da je oblik lobanje, karakterističan za današnje vukove - sa jakim mišićima čeljusti i širim prednjim zubima - počeo da se razvija kada su njihovi preci počeli da love u čoporima.

"Pre osam miliona godina širom Azije, Evrope i Severne Amerike prostirala su se manje pošumljena prostranstva. A tamo gde postoje otvorena prostranstva, veliki plen se grupiše, kako bi bilo više očiju da paze na predatore", objasno je dr Munjoz-Doran.

Za pse koji su krstarili tim prostranstvima jedini način da uhvate veći plen bio je da se udruže, a nakon više generacija ovakvog grupnog ponašanja, oblik njihove lobanje je postepeno počeo da se menja. Životinje sa širim zubima i jačim čeljustima su imale više šansi da ulove plen i prežive i tako prenesu svoje gene novoj generaciji.

"One su razvile snažnije mišiće, posebno snažnije mišiće koje zatvaraju čeljust, kao i kosti otpornije na savijanje, sposobne da izdrže mehaničko naprezanje prilikom ugriza plena", kazao je dr Munjoz-Doran.

"Vremenom su postale izraziti mesožderi", dodao je on, ističući da domaći psi imaju "veoma dobar evolutivni razlog da uživaju u glodanju kostiju".

"Imaju opremu za to i žele da je koriste", zaključio je dr Munjoz-Doran.

Foto: freedigitalphotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: